Låntagarnas sätter konsumenten först och vinsten sist

Låneförmedlare har på senare år exploderat i popularitet och står idag för över hälften av alla privatlån som tecknas i Sverige. Det finns ett stort urval av förmedlare men namn så som Advisa, Zmarta och Lendo är några av de största namnen och som alla omsätter flera hundra miljoner kronor. Det är regelbundet nya aktörer som försöker slå sig in på marknaden och konkurrera med giganterna. Däremot är det få som lyckas nå den omsättning som de största förmedlarna idag har.
Detta avskräcker dock inte Frej Andreassen och Andreas Johansson, grundarna av den nya låneförmedlaren Låntagarnas. Det som dock skiljer Låntagarnas åt från de andra förmedlarna är avsaknaden av vinstmål. Vidare så har företaget, som är ett aktiebolag, också begränsat vinstutdelningen rejält.
“Det innebär att aktierna i stort sett är helt värdelösa och förhindrar jakten på en exit. Vi ägare kan inte få ta del av någon utdelning, även om bolaget skulle göra stor vinst, och bolagsformen kan heller aldrig ändras”, säger Frej Andreassen, medgrundare, till DI Digital.
Grundarna av Låntagarnas är veteraner i branschen och har båda haft chefsroller på bland annat Santander Consumer Bank.
“Våra karriärer har egentligen enbart handlat om konsumtionslån. I grunden tycker vi om låneförmedling, att ge kunderna fler alternativ synar bankernas oskick att prissätta lån hur högt de vill i sina egna kanaler. Men som systemet ser ut i dag är det riggat att driva fram överskuldsättning och oinformerade beslut hos konsumenterna – det måste gå att göra på ett annat sätt”, säger Frej Andreassen till DI Digital.
Vill göra något meningsfullt
En av anledningarna till att duon lämnar sina nuvarande tjänster för att starta låntagarnas är för att kunna göra något mer meningsfullt. De båda delar åsikten om att de etablerade låneförmedlarna fokuserar alldeles för mycket på vinst och att “systemet är riggat att driva fram överskuldsättning”.
De säger själva att de uppmärksammat flera problem under sin tid i lånebranschen. Bland annat så får banker enligt lag inte betala ut rörliga ersättningar till anställda baserat på lånevolymer. För låneförmedlarna är detta däremot helt okej. Många framgångsrika försäljare hos de största förmedlarna kan därför få ut väldigt höga provisioner.
Låneförmedlarna gör inte några egna kreditprövningar
Ytterligare en brist som Frej Andreassen lyfter fram är att nästan alla förmedlare inte gör några egna kreditkontroller. Istället är det varje enskild bank som säljer sina lån via plattformarna som genomför dessa kontroller.
“Det innebär att en person med en mycket dålig privatekonomi kan få ett positivt besked från en kreditgivare som gör en slarvig kreditprövning, trots att alla 34 andra aktörer hos låneförmedlaren säger nej. Den här luckan gör att människor med missbruksproblem, till exempel spelberoende, far illa”, säger Frej Andreassen till DI Digital.
Låntagarnas kommer därför alltid göra sina egna kreditprövning på alla sina kunder. Detta för att fastställa att låntagaren har en god återbetalningsförmåga.
Låntagarnas begränsar räntan
Att se lån med nominella räntor upp emot 30% är idag vanligt hos de ledande låneförmedlarna. Här väljer dock låntagarnas att endast samarbeta med långivare som har en nominell ränta om 16% eller lägre. Detta kan också antas vara till fördel då privatpersoner jämför olika låneförmedlare, där Låntagarnas idag alltid kommer vara den förmedlare som har lägst ränta. Vidare så kommer personer med betalningsanmärkningar inte kunna söka lån. Detta för att ytterligare minska risken för skuldsättning till följd av ett låntagande hos Låntagarnas.
Vid lansering kommer de samarbeta med 11 olika kreditgivare. Bland annat så finns Lendify, Ikano Bank och Resurs Bank med bland långivarna de samarbetar med.
Ingen merförsäljning
Någon merförsäljning kommer inte heller ske om man skall tro Låntagarnas själva.
“Vi kommer aldrig försöka ringa upp kunder och försöka övertyga dem att ta ett lån. Vidare siktar vi också på att ha de absolut lägsta räntorna”. Om så blir fallet så kommer de vara den enda förmedlaren som inte sysslar med merförsäljning. En stor del av säljarnas arbete hos låneförmedlarna går idag ut på att antingen sälja på lån eller rekommendera andra krediter då en annan ansökan nekats.
Bland de största inom fyra år
Med endast fem anställda idag tror ändå Frej Andreassen att de inom tre år kommer vara en av de största låneförmedlarna. Omsättningen uppskattar dem då kommer ligga på runt 200 miljoner kronor.
Diskussion
Inga kommentarer än.