Låntagarnas går i konkurs efter endast två år på marknaden
Låntagarnas grundades 2019 av duon Frej Andreassen och Andreas Johansson. Den välmeriterade duon hade sedan tidigare olika chefsroller på bland annat Santander Consumer Bank och GE Money Bank.
Företaget fick stor uppmärksamhet då det startades som ett aktiebolag med särskild vinstutdelniningsbegränsning. I en intervju som Di Digital gjorde 2019 med Frej Andreassen sade han då:
“Det innebär att aktierna i stort sett är helt värdelösa och förhindrar jakten på en exit. Vi ägare kan inte få ta del av någon utdelning, även om bolaget skulle göra en stor vinst, och bolagsformen kan heller aldrig ändras”.
Målet med Låntagarnas var tydligt, att sätta konsumenterna i fokus, inte vinstmarginalerna. Med den unika bolagsformen, ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, påstod grundarna att fullt fokus istället kunde läggas på det dem ville åstadkomma:
sänkta lånekostnader, en schysst lånemarknad och i slutändan större ekonomiska valmöjligheter för svenska låntagare.
Men trots tydlig vision för Låntagarnas och en stor erfarenhet av konsumentkrediter hos grundarna sedan tidigare har alltså Låntagarnas nu gått i konkurs. Detta meddelades genom ett email som Lånium mottog under torsdagskvällen och som skickades ut av en av grundarna, Andreas Johansson.
“Vi har arbetat för att uppnå en hög kännedom och ett stort förtroende hos svenska låntagare för att bli ett alternativ till dom stora och etablerade låneförmedlarna på marknaden. Det har vi inte lyckats med och vi ser inte heller att de resurser vi investerar i varumärkesbyggande aktiviteter ger det resultat som behövs för att hållbart driva verksamheten vidare och uppnå våra målsättningar att bli en kostnadseffektiv låneförmedlare”, säger Andreas Johansson, medgrundare av Låntagarnas.
Hur snart Låntagarnas kommer sluta erbjuda lån är oklart, men i skrivande stund är deras sajt och ansökan fortfarande öppen.
En hårt konkurrensutsatt marknad kan ligga bakom konkursen
I ett så mättat klimat som den svenska lånemarknaden är det svårt, oavsett erfarenhet och kapital, att slåss med de redan etablerade varumärkena. Låneförmedlare som Lendo, Advisa och Zmarta står för en stor procent av alla de lån som förmedlas i Sverige och att få ut sin egen produkt är minst sagt svårt.
Även om Låntagarnas hade ett konsumentvänligt tillvägagångssätt och hjälpte till att amortera 1% av sina kunders lån så tar det inte bort det faktum att de endast hade ett samarbete med 16 långivare.
Jämför vi det med de etablerade låneförmedlarna som i vissa fall samarbetar med över 40 olika långivare och som erbjuder en större variation av lån, så hamnar Låntagarnas snabbt i underläge.
Även konkurrensen gällande marknadsföring är ytterst hård. Bland annat Advisa och Lendo går att se i såväl TV reklamer som på bussar och reklamplatser runt om i Sverige. De har även en stor närvaro online där det konstant budas på de stora söktermerna i Google för att synas mest.
Även om ovanstående anledningar kan ligga bakom Låntagarnas konkurs så är det i nuläget oklart exakt vad som orsakade konkursen och det framgår inte heller i det email vi mottog.
Diskussion
Inga kommentarer än.