Bankutmanaren Qred värderas till över 1 miljard kronor
Qred grundades i Stockholm 2015 med syftet att erbjuda blancolån upp till 2 miljoner kronor till småföretag vilket är en målgrupp som tidigare varit underprioriterad hos bankerna. Redan 5 år senare omsatte Qred cirka 301 miljoner kronor med en vinst om 29 Mkr.
När pandemin sedan bröt ut så blev dock företagen allt mer försiktiga och efterfrågan för företagslån minskade kraftigt. Sedan dess har marknaden varit sval men medgrundaren Emil Sunvisson förutspår nu en vändning i och med att bolagets intäkter ökade med 6% under det första kvartalet 2021, jämför med samma period i fjol.
“Det känns som att vi verkligen börjar se ljuset nu. Många av våra kunder är de allra minsta företagen, med upp till tio anställda, och en del har legat väldigt lågt under lång tid. Förmodligen kommer samhället kunna öppna upp igen till sommaren och hösten, då sitter företagen med tomma lager och behöver kapital för att komma igång igen, säger Emil Sunvisson till Di.
I dagsläget har Qred över 10 000 aktiva kunder och har de senaste åren genomfört en internationell expansion. Utöver Sverige är Qred etablerade i Danmark, Finland, Belgien och Nederländerna.
Det har strax över 130 anställda utspridda över de marknader Qred i nuläget är verksamma i.
“Vi växer väldigt mycket utomlands. Idag har vi ungefär 60% av vår affär utanför Sverige”, fortsätter Emil Sunvisson.
Börjar låna ut andra bankers pengar
Qred har nu blivit så pass stora att de delvis ställt om sin affärsmodell från att enbart ge ut sina egna lån till att även agera förmedlare mellan olika banker och småföretag. Det första kvartalet 2021 var intäkterna från förmedlingen för första gången högre än intäkterna från de egna lånen.
“Nu har vi kommit så långt att vi kan använda vår plattform för att låna ut bankers pengar, vilket vi tar ersättning för. Det blir inte så kapitalintensivt för oss, vilket innebär att vi kan växa mycket snabbare utan att behöva extra finansiering, säger Emil Sunvisson till Di.
Qred värderas i dagsläget till cirka 1 miljard kronor enligt handlingar från bolagsverket som Di tog del av.
Endast fasta månadsavgifter
Till skillnad från många andra långivare så har Qred inga listräntor, låntagaren betalar istället en fast månadsavgift baserat på deras individuella förutsättningar utöver amorteringen. Qred har automatiserat alla sina processer vilket enligt de själva ger dem en stor fördel jämfört med de klassiska affärsbankernas manuella arbete.
Att låna ut till småföretag utan säkerhet för dock med sig högre risker än många andra typer av krediter. Detta framgick bland annat av att Qreds kreditförluster i fjol uppgick till 143 Mkr, medan de skrevs till drygt 40 Mkr under det första kvartalet i år.
Mer än bara företagslån
Qred säkrade nyligen ett utökat tillstånd hos Finansinspektionen för att få bedriva betaltjänster. Det nya tillståndet har lett till att bolaget nu har lanserat ett kreditkort som specifikt riktar sig till småföretagare.
“Småföretag får, till skillnad från konsumenter och storföretag, normalt sett inte kreditkort. Bankerna tycker det är en för hög risk, det krävs mycket manuellt arbete medan det handlar om ganska lite pengar att tjäna. Vi på Qred har ju i stället smarta digitala processer som analyserar processerna, vilket gör att vi effektivt kan hantera tusentals eller hundratusentals ansökningar”, säger Emil Sunvisson.
Det går redan nu anmäla intresse för Qreds kreditkort som förväntas lanseras under sommaren. Kortet skall vara kostnadsfritt och underlätta fakturahantering genom att samla alla utlägg i den tillhörande appen.
Diskussion