Bostadspriserna förväntas sjunka än mer

Boprisindikatorn från SEB, visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser samt andelen som tror på sjunkande priser. I maj sjönk andelen som tror på fallande priser till -26. I april låg denna andel på -20.
“Pandemins ekonomiska konsekvenser fortsätter att fördjupas. Varsel, minskad tillväxt och stigande arbetslöshet har negativa konsekvenser på hushållens syn på hela ekonomin och bostadsmarknaden är inget undantag. Förra månadens nedgång i Boprisindikatorn var den största vi sett en enskild månad och den här månadens siffra stärker ytterligare bilden att sjunkande bostadspriser är att vänta”, sa SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.
Av alla de som tillfrågats i Maj’s Boprisindikator tror 21% på stigande priser under det kommande året, hela 47% tror dock på fallande priser. Det är en ökning om 5% jämfört med föregående månad. Vidare så ämnar 8% av hushållen som har en rörlig eller delvis rörlig ränta på sina bolån att binda sin ränta.
Många bolånetagare är alltså oroliga och många litar inte på att en rörlig ränta kommer vara förmånligt framöver. Vidare så meddelade Riksbanken i slutet av april att reporäntan förblir oförändrad. Trots det ekonomiskt påfrestande läget i Sverige förblir alltså reporäntan på 0%. Om bankerna ämnar sänka sina bolåneräntor eller inte är svårt att spekulera i. Men, med en oförändrad reporänta känns det inte speciellt troligt så som läget är idag.
Många tror på en långsammare ökning av reporäntan
I SEB:s boprisindikator i maj tillfrågades också deras kunder vad de tror om reporäntan och dess ökning under det kommande året. Det framkom då att majoriteten tror att reporäntan kommer ligga på 0,42% om ett år, jämfört med 0,48% som undersökningen visade på i april.
“Det är tydligt att ränteförväntningarna just nu har en liten betydelse för hushållens boprisförväntningar. Den här månaden sjunker ränteförväntningarna men vi ser ändå att Boprisindikatorn fortsätter falla. Det är krisens effekter på sysselsättning,inkomster och tillväxt som just nu styr boprisförväntningarna, inte vad man tror om ränteutvecklingen”, avslutar Jens Magnusson.
Binda eller ej?
Om det är läge att binda sitt bolån eller ej är en klurig fråga. Till att börja med så behöver man ha helt klart för sig vad de olika typerna av ränta är och hur det fungerar. Det kan man läsa mer om i vår Akademi här på Lånium.
Om man sedan skall binda sitt lån eller ej är högst individuellt. Det är många aspekter som spelar in i beslutet och det absolut bästa man kan göra är att prata med en rådgivare på sin bank. De kan hjälpa dig med råd och tips på hur du skall ställa dig till ett bundet eller obundet bolån.
Diskussion
Inga kommentarer än.