Ränta – Vi förklarar begreppet ränta

av Ränta
Uppdaterad: 2020-10-15 10:42

Ränta är en typ av kostnad som man betalar när man lånar pengar men kan också vara avkastningen för någon som lånar ut pengar. Med andra ord är det ett tvåtydigt begrepp och kan både innebära en kostnad såväl som en intäkt.

Lånium är vi mestadels fokuserade på lån och konsumentbeteenden när man skall låna pengar och därför kommer vi att använda ränta som kostnad som utgångspunkt.

Ränta som kostnad

Ränta är en kostnad som du betalar när du lånar pengar eller använder någon annan form av kredit. Räntan sätts som en procentandel och det är hur stor del av lånet som du betalar som kostnad.

Olika typer av lån och krediter har också olika ränta. Medan korttidskrediter som smslån och snabblån har högre räntor, har andra krediter som privatlån och bolån lägre. Räntan är starkt kopplad till den risk som långivaren tar och därför blir räntorna lägre när man lånar med någon form av säkerhet – till exempel sin nya bostad vid ett bolån.

Den ränta som man betalar på sin kredit brukar man kalla nominell ränta, begreppet effektiv ränta innefattar även andra kostnader och avgifter på lånet och är något vi kommer att komma in på längre ner i den här guiden.

Andra avgifter på lån

Förutom ränta så brukar långivare inkludera andra typer av avgifter på sina lån så som uppläggningsavgifter, förlängningsavgifter och avi-avgifter.

När vi adderar alla dessa kostnader tillsammans så får vi den totala kostnaden för lånet eller krediten.

Effektiv ränta

För att du som konsument enkelt skall kunna jämföra olika lån och dess kostnader mot varandra finns det något som brukar kallas för effektiv ränta. Effektiv ränta eller effektiv årsränta som det också kallas, är den totala kostnaden för lånet uttryckt som en årlig ränta.

Räkna ut effektiv ränta

Hur svårt är det egentligen att räkna ut den effektiva räntan på en kredit? Vi reder ut begreppet effektiv ränta och hjälper dig med uträkningen.

När det kommer till längre krediter så som privatlån så är effektiv ränta det absolut smidigaste sättet att jämföra olika lån. När det däremot kommer till lån och krediter med en löptid på mindre än ett år så kan effektiv ränta bli något missledande eftersom att effektiv ränta motsvarar kostnadsbilden som en årlig ränta. Det är därför smslån och snabblån får så – oförtjänt – höga effektiva räntor.

Räkna ut effektiv ränta

Att räkna ut den effektiva räntan på ett lån eller en kredit kan ibland vara lite svårt. Det är därför som långivare enligt lag är skyldiga att alltid informera konsumenter om sin effektiva ränta på sina lån. När du räknar ut den effektiva räntan behöver du veta de totala kostnaderna för lånet och löptiden.

Ränta för bostadslån

Om man äger sin egna bostad och har den belånad så betalar man ränta precis som vanligt. Räntan på bolån är vanligtvis lägre än räntan på andra typer av lån. Det beror på att banken använder bostaden som en säkerhet för lånet.

Innan du tar ett lån för att köpa en bostad är det viktigt att du räknar ut kostnaderna för boendet och bolånet. Du kan hos Ekonomifokus.se hitta en bra bolånekalkylator som räknar på dina bolånekostnader.

Räntefria smslån

Det finns något vi brukar kalla för räntefria smslån och det är helt enkelt smslån och snabblån helt utan kostnader. Låneföretagen använder ofta denna typ av kampanjer för att locka nya kunder och erbjudandet gäller allt som oftast bara vid första lånetillfället. Läs mer om räntefria lån här.

Andra räntor

Det finns många olika räntebegrepp som du säkerligen har hört men det kan vara svårt att hålla isär dem.

 • Reporänta – den ränta som banker kan låna (eller placera) pengar mot den svenska riksbanken. Inlåningsräntan ligger alltid 0,75% lägre än reporäntan och utlåningsräntan är 0,75% högre än reporäntan. Reporäntan kallas också ofta för styrräntan.
 • Realränta – en ränta som sätts utan hänsyn till inflationen.

Avslutningsvis

Ränta kan vara ett klurigt begrepp och det finns ofta många frågetecken runt det. Vi på Lånium hoppas att vi har hjälpt dig att klargöra det så mycket som vi kan och att du enklare förstår långivares prissättning i framtiden.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

 1. Anders Johansson 2018-09-14 05:50

  Tack för en bra guide!

  • Simon Klaesson Expert 2018-09-14 07:10

   Kul att du gillar det!

 2. Karl-Erik 2018-09-14 08:29

  Vilken långivare har bäst räntefria smslån?

  • Simon Klaesson Expert 2018-09-14 08:31

   Du hittar vår kompletta lista över gratis smslån här. Just nu brukar vi rekommendera Ferratum som erbjuder ett räntefritt lån på upp till 20 000 kr de första 30 dagarna, mer info här.

Kommentera

Till toppen av sidan