Riksbanken höjer reporäntan

Riksbanken meddelade den 20 december att reporäntan kommer att höjas från -0,5 % till -0,25 % vilket är den första höjningen på sju år. Reporäntan har legat på -0,5 % sedan 2016 och har varit rekordlågt här i Sverige.
Riksbanken gav under höstens gång tvetydiga svar på frågan om en eventuell höjning av räntan skulle ske eller ej. Men den höjning som nu presenterats motiveras med att konjunkturen är fortsatt stark och förutsättningarna för att nå inflationsmålet är goda.
I deras pressmeddelande sades följande
“I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2% har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något. Riksbankens direktion har därför beslutat att höja reporäntan från -0,50 % till -0,25 %. Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under halvåret 2019. Med en reporänta på -0,25 % är penningpolitiken alltjämt expansiv och ger därmed även fortsättningsvis stöd åt konjunkturen.” – Riksbanken.
Små höjningar utefter konjunkturen och inflationen
Riksbanken sa ytterligare i sitt pressmeddelande att de höjningar som kommer att ske framöver kommer att vara små och anpassas utefter hur konjunktur- och inflationsutsikterna utvecklas. Dem påpekar också att inflationen i dagsläget är lägre än förväntat och att styrkan i inflationstrycket är osäker. De planerade höjningarna för 2019 och framåt är därför väldigt osäkra och kan komma att ändras.
Den planerade prognosen för reporäntan ser ut som följande:
2019, fjärde kvartalet: -0,02 %
2020, fjärde kvartalet: 0,48 %
2021, fjärde kvartalet: 0,98 %
Många riskerar att betala för mycket för sina bolån
Även om det getts vissa signaler om att en eventuell höjning av reporäntan skulle ske så har bolåneräntorna fortsatt sjunka. Under november månad var snitträntan för ett 3 månaders lån 1,36 % vilket är det lägsta snitträntan för ett bolån legat på under hela 2018.
Tyvärr är listräntan inte så låg som snitträntan och omförhandlar man inte sin ränta får man räkna med en ränta på ungefär 2 %. Det innebär alltså att man betalar mycket mer än man behöver för sitt Bolån om man inte omförhandlar sin bolåneränta. Får man istället ned sin ränta till snitträntan på 1,36 % sparar man cirka 4 000 kronor per miljon man lånar.
Man bör därför se över sitt bolån och den ränta man i dagsläget har. Är den 2 % eller till och med mer så bör man försöka omförhandla sin ränta omgående. Vill man veta mer om hur man omförhandlar sin bolåneränta kan man klicka här.
Hoppas inte mitt bolån blir dyrare nu 🙁