Pruta på bolån – Vi berättar hur det går till

av Pruta på bolån
Uppdaterad: 2020-05-26 05:30

Pruta räntan på bolånet

När man pratar om att pruta på bolånet så menas det att man omförhandlar räntan för bolånet hos sin bank eller långivare. När man ansöker om ett bolån bestäms räntan i regel utifrån bankens nuvarande snittränta. Snitträntan som man blir erbjuden på sitt bolån ska endast ses som en startpunkt för vad man får för ränta. Man kan få ner sin ränta på bolånet genom att ha en hög kontantinsats, använda sig av bankens ytterligare ekonomiska tjänster och på så vis, visa för banken varför man är en värdefull kund som förtjänar en lägre ränta.

Pruta på bolånet sparar pengar

Eftersom ett bolån vanligtvis är på väldigt höga belopp och i vissa fall flera miljoner kronor kan man spara en stor summa pengar genom att pruta på bolånet. Får man ner räntan med bara några procentandelar kan man spara flera tusen kronor.

För att demonstrera hur mycket pengar man faktiskt kan spara vill vi visa ett exempel.

Säg att man lånar 1 000 000 kronor i 15 år och banken erbjuder en ränta på 2%. Prutar man ner räntan till 1.6% sparar man 4000 kr per år vilket resulterar i 60 000 kronor över 15 år.

Hur man kan gå tillväga

Att pruta ner sitt bolån handlar till stor del om att visa för banken att man är en värdefull låntagare. Det finns flera aspekter som väger in när man vill pruta ned räntan på bolånet och är man smart kan man använda dessa till sin fördel.

Banken vill alltid ha nya kunder

Precis som vilket kommersiellt företag som helst vill banken tjäna pengar. Kan dem inte erbjuda ett lån som man är nöjd med tappar dem en potentiell kund. Man bör därför alltid kontakta flera olika banker och långivare för att sedan nämna detta när man förhandlar sin ränta. Man kan på så sätt använda en banks snittränta som utgångspunkt och kräva lägre ränta hos nästa bank man kontaktar. Banken vill absolut inte tappa en potentiell kund till en annan bank och kan på så sätt känna sig manade till att sänka räntan för bolånet.

Banken föredrar trygga kunder

Bevisar man att man har en god ekonomiskt stabilitet är det större chans att man kan pruta på bolånet. Man bör alltid lyfta fram om man har ett välbetalt jobb, få eller inga skulder och vad för typ av fastighet man ska köpa. Om fastigheten ses som en god investering, det vill säga att den nästan med säkerhet kommer att öka i värde över åren är det ett stort plus. Allt handlar om att hela tiden bevisa för banken att man är en trygg och pålitlig kund.

Varje gång banken lånar ut pengar till en ny kund tar dem en risk. Dem löper alltid en viss risk att återbetalningarna inte sköts enligt avtalet. Anser dem att risken är låg för att lånet inte kommer skötas får man i regel bättre möjligheter till att pruta ned sin lånekostnad.

Slutord

Som alltid när man vill låna så billigt som möjligt ska man vara påläst. Jämför olika banker och långivare och försök spela ut bankerna mot varandra. Se till att komma förbered inför ränteförhandlingen och tryck på varför banken ska ge just dig sänkt ränta för ditt bolån.

Vi hoppas att denna guide har klargjort processen med hur man kan pruta på bolån på ett effektivt sätt.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

 1. Aaron 2018-11-12 08:01

  Jag visste inte ens att du kunde pruta med bankerna, tack för den här guiden!

  • Simon Klaesson Expert 2018-11-13 10:42

   Hej Aaron,

   Kul att guiden var till hjälp! Skulle ytterligare frågor eller funderingar dyka upp angående prutning på bolån kan du skriva en ny kommentarer så återkommer jag så fort som möjligt.

Kommentera

Till toppen av sidan