Maj visade på viss återhämtning för bomarknaden
I SBABs rapport “Bomarknadsnytt” framgick det att priserna på bomarknaden repat sig något under maj. Detta trots att Covid-19 fortfarande på¨verkar många och mycket i Sverige. Enligt Robert Boije, SBABs chefsekonom, förväntas priserna stå stilla eller öka något de kommande månaderna. Skulle viruset dessutom bli långvarigt och arbetslösheten ökar oväntat mycket så kan situationen förvärras betydligt mer.
Enbart i Stockholm steg huspriserna under maj med 0,3% jämfört med föregående månad. Hemnet, som jämför bostäder till salut, mycket likt hur vi jämför lån här på Lånium, såg ett rekord i trafik under april. Detta är en ökning om 17% sedan förra året, vilket tyder på att intresset för att köpa bostad just nu är väldigt högt. I Hemnet’s köpbarometer är det också just 17% av de som tänker köpa bostad som räknar med att bostadspriserna kommer att öka de kommande sex månaderna.
Marknaden för bostäder har alltså inte lugnat ned sig avsevärt sett till köpintresset i och med Covid-19. Exakt hur bopriserna kommer att ändras framöver är dock svårt att spå i, men många verkar tro på att priserna kommer öka.
Håll koll på bolåneräntorna
Med det osäkra läget som råder är det just nu extra viktigt att hålla koll på bolåneräntorna. Under maj var exempelvis snitträntan för rörliga bolån 1,53%. Håller man inte koll på sin egen ränta kan det vara så att man i dagsläget betalar för mycket för sitt bolån. Se till att se över ditt bolån samt ränta för att se hur denna ställer sig gentemot de andra bankernas snittränta.
Skulle du upptäcka att du betalar för mycket så bör du förhandla om ditt bolån vilket du kan läsa mer om här.
Förvånansvärt få som nyttjar amorteringsfrihet
Finansinspektionen sänkte kraven för amorteringsfrihet samt att inkomstbortfall på grund av Corona-viruset då blev ett giltigt skäl till att få nyttja en period av amorteringsfrihet på sitt bolån den 17 mars i år. Detta rapporterade vi då om och i det första skedet så förutspådde Finansinspektionen att trycket skulle bli högt.
Efter cirka en vecka så var det redan 50 000 hushåll som ansökt om amorteringsfrihet. Men sen dess har antalet hushåll som har fått amorteringsfrihet bara ökat med ungefär hälften och är i dag uppe i 110 000. Detta är enligt Finansinspektionen ett lägre antal än väntat.
“Såväl räknat i antal som i lånevolym ligger ansökningarna under vad bankerna hade förväntat”, skrev då Finansinspektionen.
Diskussion
Inga kommentarer än.