Snitträntor – Vi förklarar vad snittränta är

av Vad snittränta är
Uppdaterad: 2020-10-13 05:40

Snittränta är ett begrepp som man stöter på när man vill ta ett bolån för att finansiera ett fastighetsköp. Det kan vara svårt att förstå vad en snittränta faktiskt är. I denna guide kommer vi klargöra vad det innebär och hur det fungerar.

Snittränta

En snittränta är den genomsnittliga bolåneräntan som en bank eller långivare har gett sina kunder under en viss tidsperiod. Den 1 juni 2015 införde Finansinspektionen en ny regel som innebar att alla Svenska banker och långivare som erbjuder bolån måste publicera sin snittränta till allmänheten. Finansinspektionen införde den nya regeln för att öka transparensen för bolån och för att kunderna enklare skall kunna förstå kostnaden och räntesatserna för ett bolån.

Något som är viktigt att komma ihåg är att snittränta är just en genomsnittlig ränta. Det innebär inte att det är den lägsta möjliga räntan man kan få på sitt bolån. Många av de banker som erbjuder ett bolån har också ekonomiska tjänster som sparande eller olika typer av försäkringar. Använder man sig av flera tjänster hos en och samma bank kan man oftast få en lägre ränta än snitträntan. En hög kontantinsats leder också vanligtvis till att man som låntagare kan få en lägre ränta.

Behöver du låna pengar till kontantinsatsen? Då kan du jämföra privatlån som tillåter detta här.

Hur snitträntan räknas ut

Räntan räknas genom att man tar ett genomsnitt av samtliga nya bolån hos en långivare under den senaste månaden. Även äldre befintliga bolån kan komma att räknas in i räntan. Som vi nämnde tidigare måste alltid snitträntan publiceras. Det gäller för bolån med både fast ränta och rörlig ränta. Banken eller långivaren skall alltså tydligt visa hur kostnaden kan se ut oavsett bindningstid och om räntan är fast eller rörlig.

Eftersom snitträntan hela tiden förändras går det inte ge ett fast exempel på hur olika bankers räntor kommer att se ut i framtiden. Däremot vill vi visa ett exempel på hur en bank eller långivare kan tänkas visa sin snittränta med en 3 månaders bindningstid:

Snittränta (3 månaders bindningstid)
SEB1,51%
Swedbank1,56%
Handelsbanken1,65%
Nordea1,66%

Som sagt så ändras snitträntorna hela tiden utefter genomsnittet på bankens nya bolån. I exemplet har SEB lägst snittränta men månaden därefter kan Swedbank vara de som har lägst snittränta. Det kan därför vara en god idé att hela tiden hålla koll på hur snitträntorna förändras och jämföra olika långivare.

Snittränta som hjälpmedel

Om man precis har gett sig in på bolånemarknaden och inte vet var man ska börja kan snitträntor vara en bra utgångspunkt. Jämför olika långivare eller banker och kolla på deras snitträntor för att få en bild av vad dem har för ränta att erbjuda. Men som vi nämnt ska man inte stirra sig blind på endast snitträntan. Se till att läsa på om varje långivares villkor, kolla om deras andra ekonomiska tjänster är av intresse och jämför många långivare för att låna så billigt som möjligt.

Avslutningsvis

Vi hoppas att guiden har gett dig klarhet i vad snittränta är och innebär när man tar ett bolån. Vill man läsa fler guider kan man besöka vår guidesektion där vi samlat en mängd olika guider om privatekonomi, ekonomi och lån.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan