Boräntorna är nu historiskt låga
I flera år har Statistiska Centralbyrån, förkortat SCB, rapporterat om de svenska hushållens ökande skulder. I slutet av december 2020 var tillväxttakten för konsumtionslån 3,7% där smslån stod för en stor del av ökningen som skedde. För bolån var tillväxttakten ännu högre där skulden för bolån ökade med 5,7% bland de svenska hushållen.
Men trots att skulderna fortsatt ökar så sjunker räntorna allt mer, speciellt då för bolån. Det har till och med gått så långt att majoriteten av bankerna har en lägre ränta för sina bundna bolån än rörliga bolån. I januari i år var snitträntan för bolån med rörlig ränta 1,48%, medan den för alla bolån var 1,37% vilket pekar på att bundna bolån nu är mer förmånliga och har en lägre ränta än de rörliga lånen.
Den räntenivå som bolånen befinner sig på just nu är den lägsta sedan 2005 och som det ser ut i dagsläget ser det ut som att räntorna fortsatt kommer vara låga eller till och med sjunka ytterligare. Detta till följd av den fortsatt låga reporäntan samt den rådande pandemin som påverkar den svenska ekonomin i stort.
Bra läge för att omförhandla sitt bolån
Bara för att boräntorna är på rekordlåga nivåer så innebär det inte att du per automatik får låg ränta på ditt bolån. Det gäller att jämföra bankernas erbjudanden och förhandla fram en så låg ränta som möjligt. Det krävs av bankerna att de presenterar en listränta samt en snittränta. Listräntan används dock huvudsakligen i marknadsföringssyfte och är därför högre än den genomsnittliga boräntan bankernas kunder faktiskt fått efter en förhandling. På grund av detta är det viktigt att förhandla mot snitträntan för att få en så låg ränta som möjligt.
Om du vill veta mer om vad du bör tänka på när du skall förhandla ditt bolån kan du läsa vår guide över detta här.
Diskussion