Skaffa BankID

av Skaffa BankID
Uppdaterad: 2020-05-26 05:48

En överväldigande majoritet i Sverige använder idag BankID för att identifiera sig via internet. Det används vid tillfällen när ett köp görs över internet, legitimering för sin internetbank, eller överförning av pengar. Många långivare använder idag e-legitimering för att signera låneavtalet. Tiden som det tar för låneansökan att behandlas minskar på så sätt drastiskt och inga papper behöver skickas på posten.

Vad BankID är

Det är en e-legitimation som gör det möjligt för företag, myndigheter, banker och organisationer att både identifiera och ingå avtal med privatpersoner över internet. Det är en elektronisk ID-handling som är jämförbar med körkort, pass och andra legitimationshandlingar. Oavsett vilken bank som utfärdar e-legitimationen har den samma värde och kan användas på samma sätt.

Införskaffa BankID

Alla privatpersoner som innehar ett svenskt personnummer kan införskaffa BankID via sin bank. Många av bankerna kräver också att man är folkbokförd i Sverige. Åldersgränsen bestämmer bankerna själva men i regel utfärdas det till personer från 13 eller 18 års ålder. För omyndiga krävs målsmans godkännande vid ansökan om e-legitimationen. Det är i dagens läge 9 storbanker i Sverige som får utfärda BankID, några av dessa är bland annat Swedbank, Nordea och Skandia.

Ansökningen om ett BankID går till på så sätt att man beställer e-legitimationen via sin internetbank och kan då välja mellan mobilt BankID eller på fil. Mobilt BankID innebär att en app för telefonen måste laddas ner. I appen har man sedan sin e-legitimation som används för att identifiera sig. BankID på fil är en elektronisk fil som sparas ned på datorn och som även kräver att deras säkerhetsprogram laddas ned och installeras. När man gjort sin beställning skickas papper på posten. Brevet innehåller instruktioner och koder som krävs för att aktivera e-legitimationen.

“Under 2017 beräknades BankID användas vid närmare 2,5 miljarder tillfällen” källa.

Spärra BankID

Om det uppstår en situation där telefonen eller surfplattan blir stulen bör e-legitimationen spärras omedelbart. Detta görs genom att man kontaktar den bank man har, antingen genom deras telefonsupport eller internetsupport. I regel är det aldrig BankID själva som hanterar supportärenden utan det är banken som gett ut e-legitimationen som man ska vända sig till.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

 1. Fredrik 2018-11-08 06:21

  Kan man inte göra BankID till datorn med SEB?

  • Simon Klaesson Expert 2018-11-08 13:39

   Hej Fredrik,

   I dagsläget går det konstigt nog inte införskaffa ett BankID till datorn med SEB. Det går just nu bara att ansöka om mobilt BankID och BankID på kort om du har SEB.

 2. Orvar 2019-01-02 12:49

  Tips från coachen, ställ in FaceID med BankID appen = )
  Slipper man slå in sin kod varje gång man loggar in på ett ställe

Kommentera

Till toppen av sidan