Att tänka på innan man lånar

av
Uppdaterad: 2020-12-14 07:36

Att låna pengar är inget man ska kasta in sig i och kommer med ett visst ansvar. Man skriver på ett avtal som gör att man lovar att betala tillbaka lånesumman plus ränta och eventuella avgifter på på en tidsbestämd period. I denna guide kommer lista vad man bör tänka på innan man lånar.

13 tips innan du lånar pengar

  1. Först och främst bör man se över sin ekonomi. Vilka utgifter man har, levnadskostnader och inkomster. Man ska alltid se till så att man har en marginal och märker man att den marginalen inte finns kanske man bör avvakta eller inte ta ett lån överhuvudtaget.
  2. Finns möjligheten kan det vara ett bättre alternativ att låna pengar av vänner eller familj. Man slipper räntor och avgifter men se till att betala tillbaka pengarna i god tid ändå för att inte skapa osämja över dem lånade pengarna.
  3. Man bör alltid jämföra olika långivare innan man lånar pengar. På så sätt har man störst chans att hitta det lån som passar ens egna ekonomiska förutsättningar och möjligheten till att hitta det billigaste lånet.
  4. Man ska alltid vara noggrann när man jämför olika långivare. Se alltid till att läsa på om långivaren och kolla gärna en gång extra om det tillkommer extra eller dolda avgifter. På så sätt kan man undvika oväntade kostnader som man inte planerat för i sin ekonomi.
  5. Om behovet av ett lån är akut är det bra att kolla på vilka banker långivarna har direkt utbetalning till och deras generella utbetalningstider. Det är också viktigt att komma ihåg att långivarna endast betalar ut lånen under deras öppettider.
  6. Hitta rätt typ av lån. Har man en betalningsanmärkning så ska man endast jämföra de långivare som beviljar den typen av lån. Man får helt enkelt anpassa sina jämförelser utefter den ekonomiska situation man har så man inte lägger onödig tid och energi på lån som är rätt för situationen.
  7. Ska man låna försök att låna gratis. Det finns flera snabblån som erbjuder helt gratis lån. Det gäller oftast dock bara kortare löptider på 30 – 60 dagar och belopp runt 5 000 kr. Det gäller då att man betalar tillbaka hela lånet inom erbjudandets löptid för att få låna gratis.
  8. undvik att förlänga lånet i den mån som går. Vet man att man inte kommer att klara av att återbetala inom löptiden kan en förlängning av lånet vara ett alternativ. Det är bättre att förlänga än att åka på dyra straffavgifter och i värsta fall en betalningsanmärkning.
  9. Försök att inte välja en längre löptid än nödvändigt. Den totala kostnaden i kronor blir högre med en lång löptid. Det kan istället vara smart att ta en kortare löptid men en hög effektiv ränta för att få en lägre total kostnad.
  10. Var beredd på att få ge upp viss konsumtion och vardagslyx för att kunna betala lånet utan problem och fortfarande ha marginaler. Att äta ute på stan flera gånger i veckan eller onödiga inköp bör man tänka bort. Det kostar att låna och man måste då dra ner på annat i vardagen för att få ekonomin att gå ihop om man har en ekonomiskt svår situation.
  11. Man ska inte ta ett lån om den anställning man har är osäker eller man vet med sig att man inom en kortare period kommer att bli arbetslös. Fasta inkomster är en nyckelkomponent för ett lyckat låntagande.
  12. Låna aldrig för att bekosta andra lån. Det leder nästan alltid till att man hamnar i en ännu svårare ekonomisk situation och man hamnar i en grop man inte kan ta sig ur. Har man förutsättningarna för det kan det då istället vara värt att samla lån och krediter till ett stort lån med en lägre ränta.
  13. Att låna för onödiga inköp, resor eller vardagslyx är något man alltid ska undvika. Man hamnar lätt i en ond cirkel där man fortsätter ta lån för att leva ett liv som man egentligen inte har råd med.

Slutord

Med sunt förnuft och en ansvarsfull inställning kommer man långt. Det gäller att låna på rätt sätt, jämföra och göra sin hemläxa. Följer man dessa råd innan man lånar är chansen stor att  låntagandet blir lyckat.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Johanna 2018-10-30 19:58

    Stort tack för bra tips! Detta var mycket hjälpsamt för mig och min man när vi tog vårt första banklån!

    • Simon Klaesson Expert 2018-11-01 06:14

      Hej Johanna!
      Vad kul att guiden var till hjälp, har du några ytterligare frågor eller funderingar är det bara att ställa dem här

      Mvh

Kommentera

Till toppen av sidan