Finansiering av bolån – Vi förklarar
av Simon KlaessonMånga har säkert någon gång ställt sig frågan hur bankerna faktiskt har råd att finansiera den stora mängd bolån de ger ut. Bolån är i regel på väldigt höga belopp och med långa löptider. Vi kommer i denna guide ge klarhet i hur bolån finansieras.
Bankernas finansiering av bolån
Bolåneinstitut och banker som står för utlåningen av bolån måste på något sätt finansiera dessa lån. Bland finansieringskällorna finns bankinlåning samt certifikat och obligationer.
Bankinlåning
Bankinlåning innebär att en bank lånar pengar från exempelvis en privatperson. En inlåning är det som sker när man sätter in pengar på sitt bankkonto hos banken.
Certifikat
Bankcertifikat är ett verktyg som banker använder för upplåning. Banken kan utfärda ett certifikat med en löptid på max ett år med ett lägsta nominellt belopp på en miljon kronor. Dem kan sedan sälja och köpa tillbaka utestående certifikat för att finansiera exempelvis bolån.
Säkerställda obligationer
Men den största finansieringstypen för bolån kommer från en typ av obligationer, så kallade säkerställda obligationer. Under 2004 kom det en ny lag, lagen om säkerställda obligationer. Denna lag innebar att kreditinstitut i Sverige kunde emittera säkerställda obligationer. Trots den nya lagen finansierades bolåneinstitutens och bankernas bolån nästan enbart av bostadsobligationer fram till 2006. Men i och med att den nya lagen trädde i kraft har alla kreditinstitut idag omvandlat sina bostadsobligationer till säkerställda obligationer som nu står för den huvudsakliga finansiering av bolån i Sverige.
Skillnaden mellan bostadsobligationer och säkerställda obligationer
Till skillnad från bostadsobligationer är det en så kallad säkerhetsmassa knuten till en säkerställd obligation. Det innebär att om utgivaren av den säkerställda obligationen inte kan återbetala värdet av obligationen har ägaren till den säkerställda obligationen en prioriterad fordran på tillgångarna i säkerhetsmassan.
Säkerhetsmassan består av lån med säkerhet i bostäder och även lån till kommuner kan ingå i en säkerhetsmassa. För att säkerhetsmassan ska godkännas får enbart bolån med en belåningsgrad på högst 75 % av bostadens marknadsvärde ingå. Det finns väldigt strikta lagstiftningar kring säkerställda obligationer och det ställs hårda krav på säkerhetsmassans kvalitet.
Slutord
Även om det kan vara svårt att förstå alla aspekter av hur bolån finansieras hoppas vi denna guide har gett viss klarhet i hur det går till. Vill man läsa fler guider kan man besöka vår guidesektion för att ta del av fler guider som berör ekonomi och lån.
Intressant, tack!