Boräntor – Vi går igenom de olika typerna

av Olika boräntor
Uppdaterad: 2020-05-25 10:20
När man ska ta ett bolån finns det flera typer av boräntor att ha i åtanke. I denna guide kommer vi gå över de olika typerna av boräntor som används för bolån på marknaden idag och hur dessa skiljer sig åt.

Boräntor

Det används idag två olika typer av boräntor för bolån. Dessa är listränta och snittränta, och kan vara antingen en fast- eller rörlig ränta.

Listränta

Listränta är den ränta som kreditföretag och banker visar för för sina kunder, exempelvis på sina hemsidor och i marknadsföring. Listräntan för bolån anger endast bankens högsta ränta. Man kan alltså aldrig få en ränta som är högre än listräntan när man ansöker om ett lån hos en bank eller långivare.

Listräntan är dock sällan representativ för den räntan man faktiskt kan få på sitt bolån. I många fall kan man få en lägre ränta än vad listräntan anger genom att ha god kreditvärdighet eller låg belåningsgrad. Att jämföra listräntor kan därför vara missvisande när man vill ta ett bolån. Det är alltid bra att föra en dialog med banken eller långivaren för att på så sätt försöka få ner kostnaden för sitt bolån.

Snittränta

Snittränta är den genomsnittliga räntan som banken eller långivaren gett sina kunder under en viss period, vanligtvis den senaste månaden. Precis som det låter så är snitträntan just det, ett genomsnitt. Man kan alltså i många fall även här få en lägre än den angivna snitträntan genom att ha god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vill man lära sig mer ingående om vad snittränta är, hur det räknas ut och hur det fungerar kan man besöka vår guide över snittränta här.

Fast ränta

En fast ränta även kallad bunden ränta, innebär helt enkelt att räntan är på samma nivå under en viss tidsperiod. Fast ränta finns inte bara för bolån utan även för privatlån och snabblån. Det används dock som vanligast för bolån. En fast ränta går i regel att ha mellan 1-10 år. Fast ränta har generellt en högre räntesats än en rörlig ränta men man vet alltid exakt vad lånekostnaden kommer vara.

Rörlig ränta

Till skillnad från fast ränta som aldrig förändras från månad till månad, så kan en rörlig ränta ändras utefter den ränta som råder på marknaden. En rörlig ränta har i regel en lägre räntekostnad men innebär också en högre risk då räntan kan gå upp och bolånet blir på så sätt dyrare.

Blir det billigare för banken eller långivaren att låna ut pengar kommer räntan sjunka. Blir det dyrare för dem att låna pengar blir även räntan högre. Eftersom bolån i regel är på väldigt stora belopp och med långa löptider är det inte ovanligt att många binder vissa delar av lånet. Det är alltså fullt möjligt att ha en fast ränta en viss tid av lånets löptid och resten av lånet med rörlig ränta.

Slutord

Vi hoppas denna guide har gett klarhet i de olika typerna av boränta och hur dessa kortfattat fungerar.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan