Ränta på ränta – Vi förklarar begreppet

av Ränta på ränta
Uppdaterad: 2020-05-25 11:03

Ränta på ränta kan vara ett väldigt luddigt begrepp och är för många svårbegripligt. Eftersom vi redan förklarat olika typer av ränta här i Akademin är det inte mer än rätt att vi avslutar räntekapitlet med att förklara ränta på ränta och vad det faktiskt innebär.

Ränta på ränta

Ränta på ränta innebär att dina placerade pengar växer och och i sin tur ger avkastning. Man får ränta på sin ränta men även ränta på fjolårets avkastning. Begreppet ränta på ränta går även under kumulativ ränta eller sammansatt ränta. Det här begreppet är nämns allt som oftast när man talar om sparkonton.

För somliga sparkonton tillförs räntan på sparkontot flera gånger under ett och samma år. Detta gör att i dessa fall blir den effektiva räntan på sparandet högre än den marknadsförda årsräntan. Självfallet varierar det hur ofta räntan utbetalas mellan olika typer av sparkonton. Det vanligaste idag är dock att räntan tillförs sparkontot vid utgången av varje år.

Ränta på ränta gäller dock inte endast pengar som finns sparade på ett sparkonto. Samma terminologi används även när det gäller aktie- eller fondsparande. I dessa fall gäller det om du får utdelningar som återinvesteras löpande.

För att ytterligare förklara ränta på ränta rent praktiskt har vi satt ihop ett exempel nedan.

Exempel:

I exemplet öppnar vi upp ett sparkonto där räntan utbetalas en gång per år och sätter in 10 000 kronor vid början av året. Den aktuella räntan är på 5% vilket i slutet av året ger 500 kronor i sparränta. Av dessa 500 betalas 30% i skatt vilket gör att man vid årets slut har 10 350 kr på kontot vid årets slut.

Vid nästkommande års ränteutdelning får man förutom ränta på sina insatta 10 000 kronor även ränta på räntan, alltså sammanlagt ränta på den totala summan 10 350 kr. År efter år fortsätter man få ränta på sin ränta så länge pengarna på sparkontot finns kvar.

Formel för att räkna ut ränta på ränta

Det finns en specifik formel som kan användas för att räkna ut beloppet som kommer finnas på ditt konto efter en given tid. Formeln nedan kan upplevas komplicerad men är enklare att använda i praktiken än vad det verkar:

S = K x (1+r/100)^N

K = det belopp man sätter in dag 1

r = räntan uttryckt i procent

N = antal år

S = summan efter N år

Det kan krävas vissa matematiska förkunskaper för att kunna förstå formeln fullt ut, men i dagsläget finns det som tur är flertalet kalkylatorer online som man enkelt kan använda sig av för att räkna ut ränta på ränta.

Avslutningsvis

Vi hoppas denna guide gett klarhet i vad ränta på ränta faktiskt är. Detta är för många nyckeln till bra avkastning och kan under en längre period ge riktigt stora summor i avkastning om det sköts korrekt. Vill du läsa mer guider om allt som berör ekonomi kan du besöka Akademin här.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan