Checkkredit – Hur det funkar och vad man bör tänka på

av Checkkredit
Uppdaterad: 2020-05-26 04:55

En checkkredit fungerar ungefär som en vanlig kontokredit. Det är ett sätt för företag att stärka sin likviditet utan att behöva låna en bestämd summa pengar. Företaget belastas på så sätt inte med mer ränta än för den kredit som för stunden nyttjas.

Checkkredit och hur det fungerar

En checkkredit är i regel knuten till företagskontot och används oftast när man vill låna pengar kortsiktigt av en bank eller annan långivare. Checkkrediten betalas av genom en fast årlig avgift på det beviljade kreditbeloppet. Med beviljat kreditbelopp menas den summa som företaget maximalt kan ha minus på sitt företagskonto. Det belopp som man faktiskt utnyttjar av krediten betalas en överenskommen fast eller rörlig ränta beroende på hur avtalet ser ut. Många företag använder vanligtvis checkkredit för att låna till rörelsekapital.

Säkerhet för krediten

Vanligtvis kräver långivaren någon form av säkerhet när man ansöker om en checkkredit. Säkerheten kan bestå av ett pantbrev i fastighet, personlig borgen eller andra former av säkerhet.

Vad man bör tänka på

Att jämföra olika banker och kreditgivare innan man tecknar en checkkredit för företaget är något man bör göra. Inom det finansiella området finns det idag en stor konkurrens och läser man på och jämför innan man lånar kan man ofta hitta bättre villkor och lägre priser.

Man bör också se över företagets ekonomi innan man bestämmer sig för att låna pengar. Se till att ha en stabil utgångspunkt och en ekonomi som klarar av ytterligare kostnader. Även om en checkkredit vid första anblick kan verka dyrare än ett vanligt företagslån brukar det jämna ut sig tack vare att man endast betalar ränta för det belopp som faktiskt används.

Både ränta och den fasta kostnaden på krediten baseras på vilken typ av säkerhet man använder. Det kan vara bra att tänka över vilken säkerhet man vill använda och hur det kan komma att påverka kostnaden. Fastighetsinteckning är vanligtvis den säkerhet som ger bäst förutsättningar när man tecknar en checkkredit.

Avslutningsvis

Vi hoppas att denna guide klargjort vad en checkkredit är och hur det fungerar. Tänker man igenom de punkter vi tagit upp innan man tecknar en kredit tror vi att man kommer ha ett lyckat låntagande.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

 1. Johan 2018-10-22 19:10

  Vad är rimliga priser och avgifter på en checkkredit?

  Mvh Johan

  • Simon Klaesson Expert 2018-10-24 07:54

   Hej Johan

   Priser och avgifter för en en checkkredit varierar alltid från aktör till aktör och det vi kan rekommendera dig är att jämföra olika företag som erbjuder en checkkredit så du får en god bild över en genomsnittlig kostnad. Det är svårt såhär på rak arm att säga ett rimligt pris då ditt företags ekonomi spelar en roll i de kostnader du eventuellt får betala.

Kommentera

Till toppen av sidan