Factoring – Vi förklarar hur det fungerar

av Factoring
Uppdaterad: 2020-05-26 05:03

Vad factoring är

Factoring betyder fakturakredit vilket innebär att man får pengar mot att man säljer eller belånar sina fakturor. Det är idag vanligt förekommande inom många branscher i Sverige. Många företag har löpande kostnader så som löner och skatt men det tar ofta en längre tid innan man får betalt av slutkunden. Factoring används då som vanligast av företag som behöver få in pengar fort och gör då detta genom att sälja eller belåna sina fakturor för att få kontanta medel till företaget.

Att börja med factoring som företag är väldigt enkelt. Man gör helt enkelt en ansökan som brukar ta någon dag att få godkänd och kan sedan börja sälja eller belåna fakturor. Man kan aldrig sälja en faktura som redan skickats ut till en kund. Det ska alltid framgå tydligt på de fakturor som sålts att fakturan är överlåten till ett factoringbolag så att kunden är medveten om detta. Så fort fakturan betalats av kunden förs pengarna över till ens företagskonto, inbetalningstiden varierar från bolag till bolag och kan ta allt från några timmar till en vecka.

Olika typer av factoring

Det används idag främst fyra olika typer av factoring på den Svenska marknaden.

Fakturabelåning

Fakturabelåning innebär att företaget i fråga intecknar sin faktura eller fakturor hos ett factoringbolag. Belåningsgraden är vanligtvis runt 70-90% av fakturabeloppet och man måste meddela sina kunder om överlåtelsen av fakturan. Betalningarna som kunden sedan gör på sin faktura görs sedan till det factoringbolag som företaget belånat sina fakturor hos. Det factoringbolag som man använt för att belåna fakturorna tar en viss av procent av fakturans värde som betalning.

Fakturaköp

Fakturaköp innebär helt enkelt att man som företag säljer några eller alla sina fakturor till exempelvis en bank eller factoringbolag.

Factoring med regress

Factoring med regress innebär att fakturor som belånats eller sålts som inte återbetalas går tillbaka till företaget. Det sker vanligtvis efter ett visst antal dagar som bestäms när man tecknar avtalet om factoring hos det factoringbolag man använt sig av.

Factoring utan regress

Factoring utan regress är fakturor som sålts där factoringbolaget tar över risken för att fakturamottagaren inte betalar sin faktura. Bolaget står då för den möjliga kostnaden som uppstår om fakturan inte betalas tillbaka i tid.

Avslutningsvis

Vi hoppas att denna guide har gett lite mer klarhet i hur factoring fungerar och vad det kan användas till. Vill man veta mer om företagsekonomi kan man läsa vår guide över personlig borgen. Om man vill jämföra företagslån eller läsa mer allmän information om hur ett företagslån fungerar kan man besöka vår sektion för företagslån.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan