Vi förklarar leasing

av Leasing
Uppdaterad: 2020-05-26 05:06

Leasing

Leasing kan enklast förklaras som en form av hyra. Det fungerar på så sätt att en privatperson eller ett företag hyr exempelvis en bil eller produktutrustning under en period för en fast månadskostnad istället för att köpa produkten eller varan. Leasingavtalen kan se väldigt olika ut beroende på vad det är man hyr.

Ska man exempelvis leasa en bil är prenumerationstiden i regel mellan 24-36 månader och man betalar en fast månadskostnad. I avtalet ingår alltid värdeminskning och oftast även försäkring, service och reparationer. Det man själv står för är bränsle till bilen och i vissa fall däckskifte. När prenumerationstiden löpt ut på bilen kan man antingen lämna tillbaka bilen eller köpa loss den. Det kostar inget extra att återlämna bilen så länge den är normalt skick, det vill säga i ett godkänt skick med hänsyn till vanligt slitage och överenskommen körsträcka. Vanligtvis ligger priserna för leasing av bil mellan 2000 kr och 5000 kr i månaden.

Olika typer av leasing

Det finns idag två olika typer av leasing och dessa skiljer sig åt beroende på vilket företag som leasar ut produkten och vad för typ av produkt det är som leasas ut.

Finansiell leasing

Finansiell leasing är utan tvekan det vanligaste sättet att leasa i Sverige idag. Denna typ av leasande innebär att personen som leasar en produkt betalar en fast månadskostnad till företaget. Personen som leasar varan är ansvarig för produkten under hela leasingperioden. Det innebär i grunden att personen som leasar själv står för kostnader som underhåll och försäkringar.

Finansiell leasing innebär också att köparen binder sig till att antingen köpa produkten när leasingperioden är över eller hitta en annan köpare av produkten. Finansiell leasing kan således ses som en form av ett köp, men där köpet först sker efter att avbetalningarna har gjorts. Momsen blir på så sätt uppdelad över en längre period.

Operationell leasing

Motsatsen till finansiell leasing är operationell leasing. Det innebär i grund och botten att leasingföretaget fortfarande tar ansvar för produkten under perioden som den är uthyrd. De står för alla kostnader under perioden så som försäkringar och underhåll. Denna typ av leasande är som vanligast internationellt.

Leasing och dess popularitet

Att leasa en produkt eller vara fortsätter att öka i popularitet. Den stora fördelen är att den hyra man betalar för produkten i många fall är avdragsgill i deklarationen. Man behöver inte heller spendera en större summa pengar direkt för att få tillgång till exempelvis en bil. I många fall är själva ägandet av en bil inte det som lockar utan den funktion som den uppfyller. Man får också möjligheten till att oftare byta bil och slipper problemet med att en bil fort tappar sitt värde.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Bror Halvarsson 2018-12-03 08:23

    Får man dra halva momsen på både finansiell och operationell leasing?

Kommentera

Till toppen av sidan