Personlig borgen

av Personlig borgen
Uppdaterad: 2020-05-26 05:04

Att ta ett företagslån skiljer sig på flera sätt från hur andra lånetyper så som privatlån eller bolån fungerar. I denna guide kommer vi att gå igenom personlig borgen som är en form av säkerhet när man ska ta ett företagslån och vad det innebär.

Hur det fungerar

När man ska ta ett företagslån krävs det i många fall en säkerhet. Men man pantsätter inte exempelvis ett hus som man gör när man ska ta ett bolån. Man använder istället en eller flera borgensmän som säkerhet när man ska låna till företaget.

Att gå i personlig borgen innebär att en eller flera personer i företaget tar på sig rollen som borgensmän. Om företaget av någon anledning inte skulle klara av att återbetala lånet blir dem som gått i personlig borgen personligt betalningsansvariga för lånet. Detta görs för att långivaren med säkerhet ska veta att dem får tillbaka sina pengar.

Framförallt krävs en eller flera borgensmän som säkerhet för mindre företag som saknar en långgående finansiell historik. De mindre företagen kan helt enkelt inte bevisa på ett tillfredsställande sätt att de kan återbetala lånet.

Krav och hur man går i personlig borgen

Precis som att det finns krav för att exempelvis ta ett snabblån så ställs det även krav på den person som går i personlig borgen. I regel så är kraven väldigt lika oavsett långivare men kan Variera. Oftast krävs det att personen som ska gå i personlig borgen är Svensk medborgare, vara fri från betalningsanmärkningar och har en stabil ekonomi.

Uppfyller personen all krav ska det inte vara några problem med att ansöka om ett lån till företaget. Man fyller i uppgifter om personen som ska gå i personlig borgen i ansökan och dessa signerar sedan ansökan med hjälp av BankID. För lån på mindre belopp, vanligtvis under 250 000 kr räcker det med en borgensman. För större lån krävs det dock i regel att flera personer går i personlig borgen.

Olika typer av personlig borgen

Det finns två olika typer av en så kallad borgensförbindelse borgensmännen kan välja på. Dessa är enkel borgen och proprieborgen. Proprieborgen är den absolut vanligaste typen av och även den enda typen där flera borgensmän får användas.

Enkel borgen är den typ som oftast används när en mindre summa pengar ska lånas och långivaren kan då bevilja lånet med endast en person som går i personlig borgen. Enkel borgen innebär kortfattat att långivare först måste skicka skulden till kronofogden som utreder företagets möjligheter att återbetala lånet. Om Kronofogden anser att företaget inte klarar av återbetalningen av lånebeloppet kan långivaren kan kräva tillbaka skulden från borgensmannen.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. PerB 2018-12-03 09:01

    Är det vettigt att unvikda personlig borgen så ofta som möjligt?

Kommentera

Till toppen av sidan