Ärva skulder – Om man ärver en skuld eller inte

av Ärva skulder
Uppdaterad: 2020-05-26 05:06

Det finns många funderingar om man ärver skulder om någon exempelvis skulle gå bort och man är närmast anhörig. I denna guide kommer vi att försöka ge klarhet i om man faktiskt ärver skulder eller ej.

Hur det funkar

Generellt sett så handlar en ärvd skuld om en situation där en anhörig har avlidit och man får hem ett brev från kronofogden. Brevet kan heta något i stil med “skuld att betala” eller “betalningsanmaning” och skickas endast ut om en anhörig som avlidit haft en kvarstående skuld. Det innebär dock inte att skulden förs över på den som får hem brevet och personen i fråga hamnar i registret, det är fortfarande dödsboet som står på skulden.

Om det är så att dödsboet inte skulle ha några som helst tillgångar blir den anhörige inte skyldig att betala av skulden. Man ärver alltså aldrig skulder under några som helst omständigheter i Sverige. Detta har länge varit lagstadgat men sedan den 17 augusti 2015 finns det undantag för utlandssvenskar. Det infördes EU-regler som innebär att lagen i det land där man bor gäller. Så är man en utlandssvenska kan det i vissa fall bli så att man kan ärva en skuld, källa.

Den skuld som finns i dödsboet betalas alltså med de tillgångar som finns. Skulle det finnas tillgångar över efter det att skulden är betalt har närmast anhöriga rätt till dessa. I de fall som tillgångarna redan delats upp mellan anhöriga ska dessa återlämnas och användas som återbetalning för skulden.

Sammanfattning

Som nämnts så ärver man aldrig en skuld i Sverige. Man behöver alltså aldrig vara orolig för att man ska bli skuldsatt i de fall en skuldsatt anhörig avlider. Vi hoppas att denna guide har gett klarhet i hur en skuld hanteras vid en eventuell bortgång. Vill man läsa fler guider om ekonomi och allt som berör låntagande kan man besöka vår stora guidesektion.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan