Lånekostnad – Hur man får ner sin lånekostnad effektivt

av Få ner din lånekostnad
Uppdaterad: 2020-05-26 05:25

Att man vill låna till en så låg kostnad som möjligt är en självklarhet. Många privatpersoner lånar pengar till onödigt höga kostnader och i denna guide kommer vi gå igenom hur man kan gå tillväga för att få ned sin lånekostnad och på så sätt spara pengar.

Hur man kan gå tillväga

Det finns flera tillvägagångssätt för att sänka sina lånekostnader men en bra utgångspunkt är att först och främst gå igenom sina lånekostnader. Börja med att sammanställa lånen, deras räntekostnader och löptiden för lånen. När man har fått en god överblick över sin nuvarande skuld kan man börja kolla på olika alternativ för hur man kan få en lägre lånekostnad.

Omförhandla räntor

I många fall kan man nästan alltid omförhandla sin ränta för att få en lägre räntekostnad. Man kontaktar helt enkelt sin bank för att förhandla ned sin ränta och på så sätt få ner den totala kostnaden för lånet.

Samla smålån och krediter

Har man flera smålån och krediter med dyra räntor kan det vara en bra idé att samla dessa till ett enda större lån. Detta kan man göra genom att kontakta sin bank eller en långivare som erbjuder möjligheten att samla lån och krediter. Genom att samla flera lån till ett får man en bättre överblick över lånet, endast en inbetalning att hålla koll på och i regel en lägre ränta. Man bör alltid jämföra olika långivare innan man avgör var man vill samla sitt lån. På så sätt kan man få lägsta möjliga ränta på sitt samlade privatlån.

Håll en god kreditvärdighet

Har man en hög kreditvärdighet och visar på en god återbetalningsförmåga får man i regel en lägre ränta. Banken tar en mindre risk när dem lånar pengar till någon med hög kreditvärdighet och kan på så sätt erbjuda lägre räntor. Försök att endast låna pengar med en fast anställning eller skaffa två jobb. Mer inkomst leder till bättre lånevillkor.

Medsökande för en lägre lånekostnad

Att ansöka om ett lån med en medsökande leder oftast till en lägre ränta. Det kan vara en partner, förälder eller sambo, är man två som är skrivna på lånet minskar risken för att man inte kan återbetala lånet varje månad.

Betala alltid lånen i tid

Det kan verka självklart att man ska sköta sina återbetalningar men det är inte alltid helt lätt. Ibland glömmer man av att betala in eller så räcker pengarna helt enkelt inte till. Prioritera alltid avbetalningarna på lånen, skulle man missa en inbetalning får man dyra straffavgifter.

Många skuldsatta under 2017

Under 2017 blev över 80 000 personer skuldsatta för första gången i Sverige, källa.

Skulle det gå så långt att man missar flera inbetalningar kan det leda till en betalningsanmärkning och i värsta fall får man ett skuldsaldo hos kronofogden.

Använd autogiro för avbetalningar

Genom att sätta alla sina avbetalningar för lån på autogiro löper man inte risken för att missa en av betalningarna. Man slipper också den faktureringskostnad som många långivare tar varje månad för utskickad faktura.

Slutord

Vi hoppas att denna guide har förklarat hur man kan få ner sin lånekostnad på ett enkelt och snabbt sätt. Vill man veta hur man sparar mer pengar för att ha en större buffert för sina lånekostnader kan man klicka här.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan