Förlänga lån – Så fungerar det

av Förlängning av lån
Uppdaterad: 2020-10-15 10:42

När man pratar om att förlänga sitt lån menar talar man om lånets löptid. Flera långivare erbjuder idag sina låntagare möjligheten att förlänga sitt lån. I denna guide går vi över hur man går tillväga och vilka risker det finns med att förlänga sitt lån.

Förlänga lån

När man vill förlänga sitt lån handlar det i regel om att det uppstått en situation som gör att man helt enkelt inte klarar av att återbetala lånet i tid. Man får då kontakta sin långivare och be om en förlängning av lånets löptid.

Förr kunde man i princip förlänga sitt lån ett oändligt antal gånger men som varje gång ledde till ökade räntekostnader. Men i och med de nya lagarna för smslån som trädde i kraft i september 2018 får långivaren endast bevilja en förlängning av lånet. Det går alltså inte förlänga sin löptid flera gånger i dagsläget. Denna regel är till för att skydda låntagaren så att denne inte drar på sig astronomiskt höga lånekostnader till följd av flera låneförlängningar. Det går inte heller förlänga sitt lån utöver den maximala löptiden för lånet. Har man en exempelvis en löptid på 9 år och den maximala löptiden hos långivare är 10 år går det alltså endast förlänga lånet i 1 år.

Innan vi förklarar exakt hur man går tillväga för att förlänga sitt lån vill vi först poängtera att en förlängning av sitt låns löptid är något man skall undvika. Visst, det är bra att det finns om det verkligen krisar men man vill alltid försöka undvika det och endast använda det som en sista utväg. En förlängning av lånet är dyrt och kommer höja den totala lånekostnaden.

Hur man förlänger ett smslån

Hos många långivare kan man enkelt förlänga sitt smslån genom att helt enkelt logga in på sin långivares hemsida och därifrån ändra återbetalningsdatumet. I de flesta fall är det inte svårare än så. Det finns dock än idag de långivare som kräver att man kontaktar dem via deras support för att få sin förlängning godkänd.

När förlängningen gjorts får man en ny faktura som överskriver och som har ett nytt förfallodatum. Kostnaden för att förlänga lånet varierar stort. Vissa långivare höjer endast räntan med några procent, vissa höjer räntan rejält och i sällsynta fall finns möjligheten att förlänga sitt lån utan extra kostnader.

Även tidsperioden man kan förlänga sitt smslån med varierar. Vanligt för mindre smslån är dock 30 dagar, alltså en månad extra utöver den löptid som först sattes för lånet.

Förlängning av Privatlån

Att förlänga ett privatlån även kallat blancolån går till på i princip samma sätt som för ett smslån. Den enda egentliga skillnaden är att det är vanligare att man personligen behöver kontakta långivaren via telefon när man vill förlänga ett blancolån. Ytterligare behöver man också kunna identifiera sig via BankId när man ringer in för att förlänga sitt lån vilket gäller för alla lånetyper när man kontaktar sin långivare personligen.

Förlängning av Bolån

Även förlängning av ett bolån sker på ett likvärdigt sätt som för smslån och blancolån med vissa skillnader.  Den stora skillnaden är att ett bolån kan vara bundet eller obundet, det vill säga fast eller rörlig ränta. Men även om man har ett bundet bolån är det fullt möjligt att förlänga lånet. Man kontaktar då sin långivare personligen via telefon och så hjälper dem dig.

Har man inte halt en bindningstid får man automatiskt en tremånadersränta. Man kan när som helst binda sitt lån på längre tid genom att kontakta långivaren.

Avslutningsvis

Vi hoppas guiden har gett klarhet i hur man går tillväga för att förlänga sitt lån och de risker som finns. Kom ihåg att endast förlänga ditt lån som en sista utväg. Det är alltid bättre att inte göra det och tänker man igenom sitt låntagande noggrant i förväg och väljer en lämplig långivare och löptid brukar dessa typer av situationer inte uppstå. Vill du veta mer om vad du bör tänka på innan du lånar pengar kan du klicka här.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan