Budget – Vi går igenom hur man gör en lyckad budget

av planera din budget
Uppdaterad: 2020-05-26 05:44

En budget är ett väldigt hjälpsamt verktyg för att få en ordnad och fungerande ekonomi. Genom att göra en budget får man en klar överblick av hur man spenderar sina pengar och kan på så sätt dra in på onödiga kostnader och spara mycket pengar i det långa loppet. I denna guide kommer vi gå igenom, steg för steg, hur man gör en lyckad budget.

Var man ska börja

När man ska börja med sin budget bör man först och främst skaffa sig en överblick av sin ekonomi. Kolla över inkomster, eventuella lån, kostnader och så vidare som man har varje månad. Man bör sedan skriva ner dessa uppdelade utefter om det är inkomst eller utgifter. Man bör också försöka dela upp inkomst och utgifter i mindre sektioner. Skriv exempelvis ner alla boendekostnader under en rubrik med alla utgifter och deras individuella kostnad som exempelvis elkostnad, eventuell bolåns kostnad, kostnader för vatten och så vidare. När man har gjort det har man en god grund att utgå ifrån för att sätta upp sin budget.

Hur man väljer att strukturera upp sin budget är helt upp till en själv men något vi kan rekommendera är att använda sig av någon form av tabell. Excel är ett väldigt bra program för att hantera siffror och budgetar överlag.

Välja rätt typ av budget

I regel brukar man antingen upprätta en årsbudget eller månadsbudget. Det kan vara en god idé att göra både och, gör man endast en månadsbudget ser man endast kostnaden för varje månad och får inte hela bilden av hur ens ekonomi ser ut över ett helt år. Att först börja med en årsbudget där alla inkomster och utgifter står med som vi sa tidigare står med leder till att man får en bra överblick. Därefter blir det också lättare att sätta upp en månadsbudget. Då kan man dela upp vissa kostnader över hela året vilket leder till att vissa månader inte blir jättedyra jämfört med andra.

Ett exempel på detta är elkostnaden. Elkostnad är något man har varje månad året om men dem kallare månaderna gör man naturligt åt mer el. Har man en årsbudget kan man se den totala elkostnaden för året, se skillnaden i kostnad mellan sommar och vintermånaderna och på så sätt spara undan pengar under de varma månaderna för att sedan ha ett kapital de månader då man har en högre elkostnad.

Fördelar med en budget

En budget leder ofta till mindre stress i vardagen och möjligheten till att resa eller unna sig lite lyx då och då.

Slopa onödiga kostnader

För att lättare få en budget att gå ihop bör man se över vilka utgifter man kan göra sig av med. Dessa kan vara onödiga inköp, rökning eller snusning och vardagslyx. Drar man ner på kostnader som inte är nödvändiga för att klara av vardagen märker man fort hur mycket pengar man faktiskt lägger på sådant som man inte behöver.

Prioritera rätt utgifter

När man valt den typ av budget man vill använda är det dags att fördela pengarna utefter de utgifter man har. Vi rekommenderar att man först och främst tilldelar pengar till de absolut viktigaste utgifterna. Dessa kan vara en avbetalning på ett lån, månatliga fasta kostnader och en tillräckligt stor matbudget.

Några tips på vägen

  1. Samla ihop mindre lån och krediter. Genom att samla ihop lån och krediter får man en lägre räntekostnad och mer pengar över till annat.
  2. Om budgeten ger rum för mer sparande än man trott bör man sätta in dessa pengar på ett sparkonto eller liknande för att nyttja sparränta.
  3. Spara, spara, spara! Försök alltid få undan mer och mer pengar till sparande. Vill man veta mer om hur man kan spara går det att läsa vår spartips guide.
  4. Försök alltid ha en ekonomisk buffert. På så sätt har man alltid medel för att betala oväntade kostnader så att dessa inte går ut över budgeten.
  5. Använd pengarna ansvarsfullt. Att ha en ansvarsfull och hälsosam inställning till pengar räcker långt.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Johanna 2019-06-19 05:36

    Tack för tipsen, dags att försöka reda ut det här garnnystanet till ekonomi med en riktig budget för en gångs skull 🙂

Kommentera

Till toppen av sidan