Spartips – 30 spartips för ett lyckat sparande

av
Uppdaterad: 2021-11-26 13:40

Det är idag många som spenderar mer pengar än som behövs och det går i många fall leva ett bekvämt liv men till lägre kostnader. Att spara pengar behöver inte vara så svårt som man kanske tror och vi kommer här lista ett stort antal spartips för ett lyckat sparande.

Våran topplista över spartips

 1. Betala alltid räkningarna i tid och slipp påminnelseavgifter.
 2. Att skapa en budget kan spara mycket pengar och man får en bra överblick över ekonomin.
 3. Har man aktiva lån eller skulder bör den första prioriteringen vara att se över och betala av dessa. Att samla sina lån och krediter kan hjälpa till med att sänka den månatliga räntekostnaden och man får samlat alla lån på ett och samma ställe.
 4. Man ska alltid undvika impulsköp. Det är alltid bättre att tänka igenom sina inköp för att se så att man faktiskt har råd och behöver det man tänkt köpa.
 5. Spara regelbundet är något alla bör göra. Man kan spara i fonder, aktier eller på ett separat sparkonto.
 6. Försök sälja gamla prylar och kläder istället för att slänga dem.
 7. Dra ner på dyra krogkvällar och onödig lyx som bara kostar en massa pengar.
 8. En lunch ute på stan kostar runt 100 kr vilket blir cirka 2000 kr per månad. Ta istället med matlådor till jobbet för att spara pengar. källa.
 9. Spara alla rester och använd som matlådor. Att slänga mat är både onödigt och kostsamt.
 10. Handla i den mån som går när varor är nedsatta i pris eller matbutikerna har kampanjpriser.
 11. Väljer man matbutikens lågprismärken kan man komma undan väldigt billigt och de har i de flesta fall lika hög kvalité som de dyrare märkena.
 12. Att hålla på och småhandla saker som en kaffe på stan eller godis blir i slutändan dyrt. Undvik småhandlande för att spara pengar.
 13. Att handla kläder på nätet kan i många fall vara billigare än att handla i en fysisk butik.
 14. Att vårda sina kläder och saker noga leder till att dem håller längre och man behöver inte köpa nya lika ofta.
 15. Sluta med snusning eller rökning sparar mycket mer pengar än man tror.
 16. Köp aldrig vanligt vatten på flaska, det är en onödig kostnad när vi har drickbart kranvatten i Sverige.
 17. Gå eller cykla till jobbet om möjlighet finns för att slippa dyra resekostnader.
 18. Åk kommunalt om jobbet inte ligger på gång eller cykelavstånd.
 19. Om man är tvungen att pendla mycket med bil kan ett bensinkort vara en bra investering för att spara pengar på sitt tankande och tjäna in bonusar.
 20. Jämför och välj en bilförsäkring med en låg kostnad för bilen.
 21. Större bilar drar i regel mycket bränsle kan en mindre och mer bensinsnål bil vara ett bra alternativ för att spara pengar.
 22. Har man en ansträngd ekonomi och egentligen inte behöver bilen man äger kan det vara ett bra alternativt att sälja den och endast åka kommunalt om möjligt.
 23. Har man en bostadsrätt så bör man försöka förhandla ner sin ränta. Vanligtvis är det inga problem och kontaktar man sin bank hjälper dem till med att förhandla räntan.
 24. Hoppa över köp på avbetalning. Risken finns att man glömmer bort återbetalningarna och det tillkommer oftast ränta och andra avgifter på köpet.
 25. Säg upp alla prenumerationstjänster som inte används. Kollar man aldrig på Netflix ska man inte heller betala för det.
 26. Många prenumerationstjänster erbjuder “familjeabonnemang”. Det är ett prisvärt alternativt om man är flera personer i hushållet som använder samma tjänst.
 27. Jämför man olika elavtal innan man tecknar ett kan man komma undan billigare än man trott.
 28. Stäng alltid av alla elektroniska apparater när dem inte används, på detta sätt kan man spara en ansenlig summa varje månad på elräkningen.
 29. Släck alltid alla lampor i de rum som inte används, lampor som är tända men inte fyller någon funktion kostar bara pengar.
 30. Använd LED-lampor i hushållet. De drar bara en tiondel så mycket ström som en vanlig glödlampa och håller cirka 40 gånger längre.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

 1. Peter 2018-10-03 09:13

  En hel del spartips här som jag själv inte tänkt på i mitt sparande. Grym guide!

  • Simon Klaesson Expert 2018-10-23 05:56

   Hej Peter
   Vad kul att guiden kunde vara till hjälp för ditt sparande!

Kommentera

Till toppen av sidan