Bankbetalningar och överföring – hur det fungerar

av Hur bankbetalningar fungerar
Uppdaterad: 2020-05-25 10:14
Bankbetalningar och överföringar hör idag till vardagen. I denna guide kommer vi att gå igenom hur dessa faktiskt fungerar och även andra betalningstjänster som bankerna erbjuder som autogiro och e-faktura.

Bankbetalning

Bankbetalningar finns i flera olika former och innebär att man använder sig av sin internetbank för att göra en betalning.

Direktbetalning

En direktbetalning är ett alternativ till att använda sitt kontokort när man gör ett köp online. Direktbetalning går till på så sätt att betalningen sker via internetbanken. Man väljer vilket konto man vill att pengarna ska dras ifrån, pengarna dras direkt från kontot och man behöver aldrig ange sitt kortnummer. Således delar man inte med sig av någon känslig information när man genomför sitt köp.

Autogiro

Autogiro innebär att man ger ett företag eller en organisation rätten att ta ut pengar från ens konto ett specifikt datum. Autogiro används av många för att betala återkommande räkningar och pengarna dras automatiskt på förfallodagen för en eller flera räkningar. På så sätt kan man med säkerhet veta att man alltid betalar sina återkommande räkningar i tid och slipper jobbet med att manuellt betala in varje faktura eller räkning.

Girobetalning

Girobetalning är i princip samma sak som autogiro. Skillnaden är att en girobetalning inte sker automatisk, betalningen sker manuellt till antingen ett bankgiro eller plusgiro.

E-faktura

E-faktura är en elektronisk faktura för exempelvis en räkning. Alla e-fakturor samlas i internetbanken där man endast behöver välja det konto som ska användas för att betala fakturan. Alla betalningsuppgifter som exempelvis OCR-nummer är redan ifyllt.

Man beställer e-faktura genom sin internetbank och det är alltid helt kostnadsfritt.

Banköverföring

En banköverföring är en överföring av pengar från ett bankkonto till ett annat. Det kan vara till ett av ens egna konton, en annan privatperson eller företag och banken dem har måste inte vara den samma som man själv har. Tiden det tar att föra över pengar varierar från bank till bank, om det kontot man skickar till är inom samma bank och när på dygnet man gör överföringen.

Eftersom tiden det tar att genomföra överföringen skiljer sig från bank till bank är det svårt att sätta en generell tidsram. Vi använder i detta fall SEB som exempel för att demonstrera hur överförings tiderna kan tänkas se ut när man gör en överföring till en annan bank:

  • Vardag före 06:00 – hos mottagaren 09:30
  • Vardag före 09:00 – hos mottagaren 12:30
  • Vardag före 11:00 – hos mottagaren 15:05
  • Vardag före 13:45 – hos mottagaren 17:20
  • Vardag efter 13:45, lördag eller helgdag – hos mottagaren 09:30 nästkommande vardag

En banköverföring till konton inom samma bank sker i regel direkt oavsett bank man har. En banköverföring kan göras via internetbanken, telefonbanken eller på bankens kontor.

Slutord

Vi hoppas att denna guide har gett klarhet i hur bankbetalningar och överföringar fungerar. Vill man läsa fler guider kan man besöka vår guidesektion som innehåller ett stort antal guider för allt som rör ekonomi.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan