Betalningsanmärkning – Vi förklarar

av Betalningsanmärkning
Uppdaterad: 2020-10-15 10:41

Att sköta sin ekonomi är av största vikt och något som alltid bör vara prioriterat. I denna guide kommer vi gå igenom vad en betalningsanmärkning är, varför man får dem och hur det fungerar.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning uppstår i regel när man missköt sina betalningar. Det kan vara att man inte betalat en faktura i tid, inte betalat en räkning eller missköt ett abonnemang. En betalningsanmärkning kan leda till att man i framtiden får svårt för att få ett lån beviljat, få en lägenhet eller teckna ett telefonabonnemang. Många tror att det är kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar men så är inte fallet. Det är kreditupplysningsföretagen som utfärdar en anmärkning utifrån den information som tillhandahålls av kronofogden. En fullständig lista över alla kreditupplysningsföretag går att hitta hos datainspektionen.

Hur man vet om man har en betalningsanmärkning

Man kan kontakta ett kreditupplysningsföretag om man misstänker att man har en anmärkning. Det är alltid dem som utfärdar anmärkningarna.

Betalningsanmärkningar påverkar ekonomin

Om man hamnar i en situation där man har en betalningsanmärkning påverkar detta ekonomin indirekt. Det innebär inte att du har mindre pengar på kontot eller påverkar din förmåga att betala av räkningar och liknande. Däremot påverkar det dina möjligheter när det kommer till att exempelvis ta ett snabblån eller smslån, ansöka om ny lägenhet eller teckna abonnemang. Det påverkar alla situationer där din ekonomi bedöms och en betalningsanmärkning gör det väldigt svårt när man vill teckna olika ekonomiska avtal.

Bli av med en anmärkning

Efter att man fått en betalningsanmärkning på sig ligger den kvar under en viss tid. Denna tidsperiod varierar beroende på vad för typ av anmärkning man fått och om man fått den som privatperson eller som företag. Som privatperson finns en betalningsanmärkning krav i 3 år gällande misskötta krediter och bankkonton. Anmärkningen finns kvar i 2 år om man misskött kontokrediter. För företag ligger betalningsanmärkningen kvar i 5 år.

Man kan alltså inte bli av med en betalningsanmärkning bara för att man återbetalat de skulder som gjorde så att man fick en anmärkning från första början. Det är därför väldigt viktigt att man undviker en betalningsanmärkning så gott det går. Man kan sköta sin ekonomi perfekt efter att man fått en anmärkning men den kommer ändå oavsett finnas kvar den avsatta tidsperioden.

Slutord

Vi hoppas att denna guide har gett klarhet i vad en betalningsanmärkning är och hur den på ett negativt sätt kan påverka ekonomin. Vill man läsa mer guider om ekonomi i allmänhet kan man besöka vår stora guidesektion.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan