Lånelöfte – Hur det fungerar

av Lånelöfte
Uppdaterad: 2020-05-25 11:14

Ett lånelöfte är precis vad det låter som. Ett löfte från banken med det belopp man kan låna när man ska köpa en ny bostad. Att ansöka om ett lånelöfte är något man bör göra om man planerar att köpa en bostad. Man får då en bild av hur mycket man kan få komma att låna och löftet baseras på den inkomst man har vid tillfället man ansöker.

Hur man ansöker om ett lånelöfte

Processen för att ansöka om ett lånelöfte är i stort sett likadan som när man ansöker om ett snabblån eller privatlån. Man kan antingen ansöka hos sin bank genom att boka ett möte eller göra sin ansökan online. Det görs alltid en kreditupplysning när man ansöker där dem kollar så att det inte finns betalningsanmärkningar. Banken gör även en så kallad boendekalkyl och kollar på anda eventuella skulder som man kan tänkas ha.

Ett lånelöfte är i regel helt kostnadsfritt och beroende på långivare så är de vanligtvis giltiga mellan 3-6 månader. Skulle behovet uppstå går det i många fall ansöka om en förlängning av löftet.

Så här fungerar det

Det fungerar på så sätt att efter man ansökt om ett lånelöfte får man, vanligtvis efter en kort tid, svar från sin bank om vilket belopp man kan få låna vid ett köp av bostad. När man sedan hittat en bostad som man vill köpa kan man komplettera den ansökan man gjorde för lånelöftet med uppgifter om bostadens kostnad. Man går sedan vidare med ansökan och gör den riktiga låneansökningen. Löftet fungerar som ett ramverk för hur långt man kan sträcka sig vid en eventuell budgivning på bostaden. Man behöver inte ha hittat en bostad av intresse innan man ansöker om ett lånelöfte.

Ett lånelöfte är aldrig bindande och vill man så kan man ansöka om ett lånelöfte hos fler än en bank för att sedan välja det man tycker passar ekonomin bäst. Banken har i sin tur rätten att ändra summan av lånet ifall ens inkomst förändras eller om räntorna höjs.

Vad man bör tänka på

Om ens ekonomiska situation förändras, exempelvis lägre inkomst bör man meddela detta till banken. Löftet baseras på den inkomst man hade när ansökan gjordes och beloppet man får låna är vad banken anser att ens ekonomi klarar av. Därför ska man alltid vara ärlig mot banken och alltid meddela eventuella förändringar i ekonomin. I regel får man behålla sitt lånelöfte även om man får en eventuellt lägre inkomst. Det som kan ändras är det belopp man får låna som kan bli något lägre.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Finn 2020-02-20 09:17

    Tack!

Kommentera

Till toppen av sidan