Pantbrev – Vi förklarar pantbrev

av Pantbrev
Uppdaterad: 2020-05-25 11:01

Lånetyper som bolån, privatlån och företagslån kräver ofta någon form av säkerhet. Pantbrev är en typ av säkerhet och i denna guide kommer vi gå igenom vad ett pantbrev är och hur det används.

Pantbrev

Ett pantbrev är en form av dokument som används som säkerhet för lån och då i regel till köp av bostad, det går dock aldrig teckna ett pantbrev på en bostadsrätt. Istället för att man lämnar en sak till pantbanken som säkerhet för att låna pengar, skriver man istället ett pantbrev. Man pantsätter alltså sin bostad hos banken vilket innebär att banken på sätt och vis äger den bostad man använt som pant. Skulle det uppstå en situation där man inte kan återbetala lånet kan banken kräva att man säljer den pantsatta bostaden. De pengar som kommer från försäljningen används då som betalning på lånet.

Det är inskrivningsmyndigheten eller lantmäteriet som det idag kallas som registrerar pantbreven. Banken är dock alltid dem som sköter den tekniska biten.

Flera pantbrev på en och samma bostad

Har man ett äldre pantbrev finns det inget behov av att teckna ett nytt. Men om man ska låna ett större belopp än det belopp huset tidigare varit intecknat till behöver man teckna ett nytt. Det är möjligt för en fastighet att ha flera pantbrev skrivna på sig med olika belopp. Breven kan sedan eventuellt användas för olika långivare om man planerar på att låna från fler än en långivare. En långivare utfärdar ett gravationsbevis för att kunna se vilka pantbrev som är uttagna på fastigheten.

Kostnad

Ett nytt pantbrev kostar i dagsläget 2% av brevets belopp i stämpelskatt plus en avgift på 375 kronor. För att tydligare illustrera kostnaden visar vi med ett exempel:

Köper man ett hus för 2 miljoner utan tidigare pantbrev blir den totala kostnaden 40 375 kronor. Skulle man redan ha ett ett pantbrev för huset på 400 000 kronor skulle kostnaden bli 32 375 kr.

Köp av bostad som har pantbrev

Att köpa en bostad som redan har ett pantbrev på sig är väldigt vanligt och alla brev som redan finns på bostaden kommer tillfalla den nya ägaren vid köpet. Processen med överflyttningen av breven sker samtidigt som man tecknar avtalet för det nya huset och man vill helst få dessa med höga belopp. Fördelen med höga belopp på pantbrev som tillfaller en när man köper en ny bostad är att man själv då kanske inte behöver teckna ett pantbrev på sitt hus i framtiden då det redan finns ett tecknat på huset på ett högt belopp. Alternativ att det nya man tecknar kan tecknas med ett lågt belopp och man kommer på så sätt undan billigare.

Slutord

Vi hoppas att denna guide har varit till hjälp med att reda upp vad ett pantbrev är. Vill man Läsa fler guider kan man besöka vår guide sektion här på Lånium.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Stig 2019-01-15 09:45

    Något de inte lär i skolan. TACK!

Kommentera

Till toppen av sidan