Ränteavdrag – Vi förklarar hur det går till

av Ränteavdrag
Uppdaterad: 2020-05-25 11:06

Många har kanske någon gång sett ränteavdrag nämnas när man lånat pengar. Många är inte helt säkra på vad som som menas och i denna guide kommer vi gå igenom vad ränteavdrag innebär.

Hur ränteavdrag fungerar

Ränteavdrag eller räntereduktion som egentligen är den korrekta termen, innebär att den som har lånekostnader får göra ett avdrag på 30% av ränteutgifterna på den totala skatten. Ett avdrag kan göras för alla typer av lån som bolån, privatlån och snabblån. I regel görs ränteavdraget automatiskt av långivaren. Långivaren skickar uppgifter till skatteverket varje taxeringsår och sedan görs avdraget automatiskt från ens skatt. Ett ränteavdrag är inte alltid helt lätt att förstå. För att vi ska kunna förklara avdraget på ett mer lättförståeligt sätt vill vi visa detta genom ett exempel.

“Om man har en beskattningsbar inkomst på 200 000 kr så är skatten (30% av 200 000 kr) 60 000 kr. Om man har haft ränteutgifter på 60 000 kr får man en skattereduktion på 30% vilket resulterar i en skattereduktion på 18 000 kr. Den beräknade skatten man då har på 60 000 kr reduceras med 18 000 kr och den beräknade skatten landar då på 42 000 kr. källa: skatteverket.

Lägre avdrag över 100 000 kr

Har man haft räntekostnader över 100 000 under ett år får man endast dra av 21%. Man får alltså dra av 30% på all räntekostnader under 100 000 kr och 21% på alla räntekostnader över 100 000 kr. Är man flera personer på lånet kan man dela upp räntekostnaden mellan de personer som står på lånet för att på så sätt få göra avdraget på 30%.

Skilj på ränta och förvaltningsutgifter

Även om de flesta typer av lån kommer med andra kostnader än bara ränta så är det endast räntan som är avdragsgill. Räntekostnader är alltid avdragsgilla så som avbetalningsränta, checkräkningskredit och kredittillägg. Aviavgifter och uppläggningsavgifter går exempelvis inte att dra av. Dessa utgifter utöver räntan kallas oftast förvaltningsutgifter och är aldrig under några omständigheter avdragsgilla.

Avslutningsvis

Som vi förklarat i denna guide så är ränteavdrag i stort sett en automatisk process men är ändå något som kan vara bra att veta när man ska låna pengar. Kom ihåg att det är till fördel om man har möjlighet att vara flera personer som är skrivna på lånet. På så sätt kan man dela upp lånet som vi nämnt för att nyttja ränteavdraget på 30%.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan