SKEF – Vi förklarar vad SKEF var

av SKEF
Uppdaterad: 2020-05-27 04:33
Har man någon gång jämfört olika långivare på nätet har man säkert sett SKEF nämnas. I denna guide kommer vi förklara vad det står för och den funktion dem uppfyller.

SKEF har lagt ned sin verksamhet

Kort efter att räntetaket på snabblån infördes i Sverige så var SKEF plötsligt helt borta. Exakt varför SKEF lades ned är för oss okänt men det går att spekulera i att räntetaket var en av anledningarna. I och med de striktare reglerna och införandet av termen “högkostnadskrediter” blev det också allt mer svårare att skilja på vilket lån som var vad. Detta tack vare att de flesta långivarna sänkte räntor och för att komma undan att stämplas som ett snabblån eller smslån.

Vad var egentligen SKEF?

Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening (SKEF) är en branschförening för företag som erbjuder korta smålån som snabblån och smslån. Deras vision grundar sig i rättvis och korrekt kreditgivning för konsumenter. Föreningen befäster branschpraxis som tillämpar god kreditgivningssed gentemot konsumenter på den svenska lånemarknaden. Ansöker man om lån hos en långivare som har SKEF stämpeln vet man att man lånar hos en seriös långivare.

Krav som ställs på medlemsföretagen

Det ställs krav på de företag som vill gå med i föreningen och få stämpeln på sin sajt. Stämpeln bevisar att man följer de regler som finns. Dessa regler är bland annat registrering av verksamhet, gott bemötande mot kunden och informationsdelgivning. Alla regler som är satta för medlemsföretagen är tänkta att leda till en sund och seriös kreditgivning där konsumenten kan känna sig trygg och välinformerad. Dem är också till för att motverka en del av det dåliga ryktet som snabblån tyvärr har fått på grund av vissa oseriösa långivare som inte är transparenta gentemot sina kunder, har oschyssta villkor och lägger på dolda kostnader.

SKEF vill helt enkelt fungera som en trygghetsgaranti för de personer som lånar genom medlemsföretagen.

Företag som är medlemmar i SKEF

Alla medlemsföretag i SKEF har två saker gemensamt. Beloppen som medlemsföretagen lånar ut är mellan 1000-15 000 kronor och med en löptid på max ett år. Det verkar dock som att det idag är möjligt för företag som lånar ut högre belopp än 15 000 kr att gå med. Ett exempel på detta är långivaren Risicum som är medlem i föreningen trots att dem erbjuder lånebelopp upp till 50 000 kronor.

Slutord

Vi hoppas att denna guide har gett klarhet i vad SKEF är. På så sätt kan man med säkerhet veta att man lånar hos en seriös långivare nästa gång man ser deras stämpel. Vill man läsa fler guider över allt som har med ekonomi och låntagande att göra kan man besöka vår stora guidesektion.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Isak 2020-03-30 22:35

    Hej! Vill bara informera er om att svenska konsumentkreditföretagen har lagt ner och att den länk ni har till deras sida bara skickar mig vidare till en annan lånsajt.

    Det kanske kan vara bra för er att veta om någon söker på SKEF och läser er artikel.

    Ha det bra!

Kommentera

Till toppen av sidan