Bli skuldfri

av
Uppdaterad: 2020-09-23 12:54

Skulder är en stor påfrestning på ekonomin och man bör alltid försöka bli skuldfri så fort som möjligt. I denna guide går vi igenom hur man blir skuldfri snabbt och effektivt vilket är ett av våra främsta mål här på Lånium, att du skall kunna få en stabil ekonomi och samtidigt låna pengar smart. Självfallet ser allas skuldsituation olika ut men dessa är är råd och tips dem flesta kan applicera för att bli skuldfri snabbt.

Vad man ska börja med

Först och främst bör man se över sin ekonomi och vilka utgifter och inkomster.Man för då en tydlig bild av hur mycket man kan sätta undan varje månad för att betala av skulderna. Sedan bör man skriva ner alla nuvarande skulder för att få en tydlig överblick över hur situationen ser ut. Man kan sedan rangordna skulderna man har utefter räntan för att se vilken skuld som ska prioriteras först.

Betala alltid av skulden med högst ränta först

Som vi nämnde tidigare bör man ställa upp sina skulder utefter räntan. Betalar man av skulden med högst räntekostnad först får man ett större kapital till att betala av dem mindre dyra skulderna i framtiden. Det säger sig självt att man vill bli av med den skuld som kostar mest pengar varje månad först.

Alternativ för att bli skuldfri snabbare

Det finns vissa metoder man kan applicera för att skynda på processen med att bli skuldfri.

Samla mindre lån och krediter

Att samla ihop sina lån och krediter till ett större lån genom ett privatlån kan vara ett bra alternativ om man har en tillräckligt bra ekonomi för att ansöka om ett lån. Man tar då ett så kallat samlingslån som innebär att långivaren betalar tillbaka alla smålån och krediter som man har. Man får sedan ett enda större lån med lägre ränta som ska återbetalas till den långivare man lånade av. Eftersom räntan vanligtvis blir lägre brukar man också kunna betala av lånet snabbare då räntekostnaden är billigare.

 

2017 var över 400 000 svenskar skuldsatta med en total skuld på över 73 miljarder kronor Kronofogden.

Mer sparande och mindre onödiga utgifter

Genom att spara mer pengar varje månad och minska på onödiga utgifter så som impulsköp, krogkvällar och onödig konsumtion får man mer pengar att röra sig med. Vill man veta mer om hur man kan spara effektivt kan man läsa vår stora spartips-guide.

Låna av vänner eller familj

Låna pengar av vänner eller familj. Beroende på summan man lånar av dem kan man antingen betala av hela skulden direkt eller en stor del av den. När man sedan ska betala tillbaka pengarna man lånat av exempelvis sin familj slipper man någon löptid eller räntekostnader. Det är dock viktigt att ha i åtanke att det kan komma att skada vänskapsrelationer eller familjerelationer om man inte kan återbetala pengarna inom ett rimligt tidsspann.

Högre inkomst

Har man redan en heltidstjänst kan det vara svårt att ta på sig ett andra jobb. Men i vissa fall kan det vara det som krävs för att lösa sina skulder snabbare. Kan man hitta ett extrajobb där man jobbar en dag varje helg eller varannan helg kan det vara till stor hjälp för ens ekonomi. Man kan också försöka omförhandla lönen på det nuvarande jobbet eller kolla på andra jobbmöjligheter även om det kan vara tufft att hitta ett nytt jobb.

Slutord

Vi på Lånium hoppas att denna guide har gett lite klarhet i hur man kan bli skuldfri snabbt och effektivt. Glöm inte kolla in vår stora guide över spartips för att se hur man kan spara pengar varje månad genom små förändringar i sitt vardagliga beteende.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Malin 2019-06-14 15:00

    Lätt att frestas att ta ett lite högre belopp på samlingslånet för att få lite extra pengar..

  2. Camilla Hedström 2022-11-18 10:31

    Finns det möjlighet till en betalfri månad hos er

Kommentera

Till toppen av sidan