Bostadsvärdering – hur det går till

av Bostadsvärdering
Uppdaterad: 2020-05-25 10:38
I denna guide kommer vi att gå över vad en bostadsvärdering är, hur det går till och vad man bör tänka på.

Vad en bostadsvärdering är

En bostadsvärdering är vad det låter som, en värdering av den nuvarande bostaden man har. I regel så är det mäklarfirmor som erbjuder denna tjänst till privatpersoner och är helt kostnadsfritt. Den stora anledningen till att det är gratis är för att det är ett sätt för mäklarna att knyta an nya kontakter och potentiella framtida kunder.

Varför man gör en bostadsvärdering

Äger man ett hus, bostadsrätt eller ett radhus så kan det vara bra och intressant att veta bostadens nuvarande marknadsvärde. Det är givetvis en fördel att veta värdet på bostaden om man exempelvis:

  • Planerar att sälja bostaden och vill veta förväntat värde och vad för utgångspris man ska kräva.
  • Man ska av någon anledning belåna bostaden för att exempelvis bekosta köp av ny bil.
  • Man ska ta ett lånelöfte inför köp av en ny bostad och behöver således veta värdet på den nuvarande bostaden.

Hur det går till

Först och främst behöver man kontakta en mäklare för att boka in en värdering av bostaden. Detta kan man göra genom att antingen ringa eller skicka e-post till den mäklarbyrå man valt att använda sig av. Mäklaren gör sedan ett hembesök där ägaren av bostaden och mäklaren går igenom hela bostaden och man får berätta om eventuella renoveringar som gjorts. Man sätter sig sedan ned med mäklaren och diskuterar bostadens förutsättningar och boendesituationen.

Efter mötet kan mäklaren ge förslag på eventuella värdehöjande renoveringar som kan göras i bostaden, är man ute efter att sälja bostaden kan mäklaren komma med en offert. Värderingen tar vanligtvis mellan 30-60 minuter och är som sagt helt gratis hos en mäklarbyrå.

Vad marknadsvärdet baseras på

Bostadens värde baseras på det nuvarande marknadsläget och tidigare försäljningar av bostäder i området. Planerar man att sälja sin bostad kommer mäklaren jämföra den bostad man ska sälja med andra bostäder som sålts nyligen. Mäklaren tar då hänsyn till bland annat storlek, skick och läge. Det går aldrig att sätta ett exakt värde på hur mycket bostaden kommer att säljas för så ett spann sätts på värderingen. Mäklaren gör alltså en ungefärlig bedömning på hur mycket bostaden kan komma att säljas för vid en försäljning av bostaden.

Bostadsvärdering online

Det går idag även bra att göra en värdering online. Dessa värderingar baseras dock endast på statistik från andra försäljningar inom området och tar ingen hänsyn till bostadens skick eller storlek. Denna typ av bostadsvärdering är inte speciellt pålitlig och det är alltid bättre att få huset värderat av en riktig mäklare.

Slutord

Vi hoppas att denna guide över bostadsvärdering har gett klarhet i hur det går till och fungerar. Kom ihåg att det alltid är bättre att få en värdering gjort av en mäklare än att göra den online. Behöver du mer information om bostadsköp och bolån finner du det här på Lånium.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Jonas 2019-12-09 12:22

    Tack för guiden

Kommentera

Till toppen av sidan