Köpa hus utomlands – vi förklarar hur det går till

av Köpa hus utomlands
Uppdaterad: 2020-05-25 10:51

Att köpa ett hus utomlands går inte till på samma sätt som i Sverige och det finns ett antal saker man bör tänka på. I guiden kommer vi att gå över vad skillnaderna är och vad man behöver tänka på när man ska köpa ett hus utomlands.

Var man ska börja

Den uppenbara skillnaden på att köpa ett hus i Sverige och ett hus i ett annat land är att lagar och regler skiljer sig åt. Det finns inga generella regler för köp av hus som gäller för flera länder. Lagarna skiljer sig åt i varje land och det är viktigt att man förstår precis vad som gäller i det land man valt att kolla hus i.

För att demonstrera vad man bör tänka på innan man köper ett hus utomlands har vi satt ihop en lista:

  1. Kolla hur skattesystemet i landet fungerar. Det är viktigt att vara medveten om man kommer få mer eller mindre pengar i plånboken
  2. Skaffa juridisk hjälp. Det är oftast en svår och långdragen process att sätta sig in i de nya lagarna på egen hand. Anlita en expert på plats som kan lagarna och reglerna.
  3. Prova på att bo i landet under någon månad om möjligheten finns. På så sätt minskar risken för att man ska ångra sitt husköp.
  4. Åk och kolla på huset man vill köpa innan köp. Det kostar extra men man försäkrar sig om att huset faktiskt håller den standard man tänkt sig.
  5. Genomför en grundlig besiktning av huset innan kontraktet skrivs. Gör man inte en besiktning innan köpet, finns risken att man åker på dyra åtgärder som måste göras på huset.

Hur köp av hus utomlands går till

Eftersom processen med att köpa ett hus utomlands skiljer sig från land till land är det svårt att säga exakt hur processen ser ut för just dig. Men för att kunna visa hur ett möjligt köp av ett hus utomlands kan gå till kommer vi använda Spanien som exempel.

Köpa hus i Spanien

I mars 2018 fanns det över 30 000 bostäder till salu i Spanien på Hemnet.

Spanien är idag utan tvekan det populäraste landet för Svenska bostadsköpare. Spanien fick sin första byggnorm först 2006 vilket innebär att standarden på bostäder varierar mycket mer än vad de gör i Sverige. Det är här här, som vi nämnt tidigare, att göra en grundlig besiktning och koll av huset innan man tecknar ett avtal är väldigt viktigt. Bostäderna i Spanien säljs i befintligt skick så det är väldigt viktigt att anlita en besiktningsman. Säljaren är alltså inte skyldig att åtgärda några fel.

Efter kontraktsskrivningen ska man ha ansökt om ett spanskt skatteidentifikationsnummer för att fastigheten man köper ska kunna registreras i lagfartsregistret. På tillträdesdagen avslutas affären hos Notarius Publicus som upprättar det publika köpebrevet. Tänk på att lägga på ungefär 12-15 procent på köpeskillingen. Detta täcker registreringskostnader, skatter och arvoden.

Eventuella extra kostnader

Även om fastigheten man vill köpa är till ett lägre pris än en liknande fastighet i Sverige kan det tillkomma extra kostnader. Exempelvis kräver flera länder att man har en advokat närvarande vid kontraktsskrivningen. I vissa fall tillkommer också transaktionsskatt, registreringskostnader och notarieavgift. Man bör därför räkna med att det kommer gå åt mer pengar än endast kostnaden för huset man köper. Det kan vara en god idé att planera ett eventuellt lån kring dessa extra kostnader och sätt upp en budget för att vara säker på att kostnaderna är hanterbara.

Avslutningsvis

Som det framgår i denna guide kan processen med att köpa ett hus utomlands vara komplicerad. Det absolut bästa man kan göra är att följa de råd vi gett här men också hålla sig välinformerad. Det går att applicera dem generella tipsen här i guiden på alla länder, men för att verkligen lyckas med sitt husköp bör man läsa på noggrant om det land man vill köpa hus i.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Birgitta 2020-09-15 07:11

    Några guider för att köpa ett hus i Norge?

Kommentera

Till toppen av sidan