Kreditupplysning och olika bolag – Vi förklarar

av Kreditupplysning
Uppdaterad: 2020-10-15 10:36

Kreditupplysningar är något alla låntagare någon gång stött på. I denna guide kommer vi gå igenom vad en kreditupplysning egentligen är och hur det påverkar ekonomin. Vi kommer även gå över de vanligaste kreditupplysningsbolagen i Sverige och den funktion dem fyller.

Kreditupplysningar

En kreditupplysning är något som görs när man exempelvis tar ett lån, avbetalar ett större belopp på faktura eller leasar en bil. En kreditupplysning görs i grund och botten för att bedöma kreditvärdigheten. När man exempelvis vill låna pengar görs alltid en upplysning för att se så att man faktiskt har förmågan att klara av ett låntagande. I en kreditupplysning som görs på en person visas bland annat information om inkomst, aktiva krediter och eventuella betalningsanmärkningar. Skulle man ha ett eventuellt skuldsaldo hos kronofogden syns också det i upplysningen.

Nästan alla har fått en kreditupplysning gjord på sig någon gång och speciellt om man har tagit ett lån. Det går aldrig låna pengar utan att en upplysning görs, men det finns däremot olika bolag som gör kreditupplysningar vilket vi kommer gå igenom senare i guiden.

Varför en kreditupplysning genomförs

Den huvudsakliga anledningen till att en långivare eller företag gör en kreditupplysning är för att med säkerhet veta att låntagaren har rätt förutsättningar för att kunna återbetala lånet. Långivaren får en klar bild över personens ekonomi och kan därefter bedöma om personen bör beviljas ett lån eller ej. Har man exempelvis en betalningsanmärkning är det i regel svårare att låna pengar. Finansinspektionen ställer krav på alla långivare och banker att genomföra en kreditprövning innan dem får bevilja ett lån. Det är också reglerat i både lagen om bank- och finansieringsrörelse och konsumentkreditlagen.

Olika typer av kreditupplysningar

Det finns idag två olika typer av kreditupplysningar som kan göras på en privatperson. Den första är en så kallad mikroupplysning. Denna kreditupplysningen görs vid mindre riskfyllda bedömningar. Den visar mindre detaljerad information om personen och brukar endast innehålla namn, adress, eventuella betalningsanmärkningar och eventuellt skuldsaldo.

Den andra typen av kreditupplysning kallas  för personupplysning. Denna innehåller mer omfattande information utöver personuppgifter som inkomst, äktenskapsförord, fastighetsinnehav och information om tidigare betalningsanmärkningar och upplysningar.

Kreditupplysningsbolag

I Sverige så är dem tre stora kreditupplysningsbolagen Upplysningscentralen (UC), Bisnode och Creditsafe som används för kreditupplysningar.

Upplysningscentralen

UC är utan tvekan det största bolaget och används av alla storbanker. UC grundades redan år 1977 i Sverige och har sedan dess genomfört upplysningar för både företag och banker. Är man över 18 år och Svensk medborgare finns man automatiskt med i deras databas.

Man förklarar vad kreditupplysning är och hur det fungerar

Sedan UC AB grundades 1977 har dem skickat ut nästan en halv miljard kreditupplysningar.

Har man någon gång lånat pengar har man säkert hört frasen “lån utan UC“. Nackdelen med UC är att när en kreditupplysning görs genom dem hamnar man i deras register i 3 år. Syns man i registret kan alla banker och finansiella institut se att en upplysning gjorts vilket kan påverka möjligheten till att ta ett lån i framtiden.

Bisnode

Bisnode är ett kreditupplysningsföretag som väldigt många långivare av snabblån använder sig av. Men förutom att göra kreditupplysningar hjälper dem även till med viss marknadsföring för företag och är därför ett populärt alternativ för just företag.

Populära långivare av smslån som använder Bisnode för kreditupplysning:

Creditsafe

Creditsafe är en av de större bolagen inom kreditupplysningar efter UC. De flesta långivare som erbjuder smslån och kontokrediter använder sig av Creditsafe. En stor anledning till deras popularitet är deras poängsystem. Poängsystemet går från 0-100 som speglar personens kreditvärdighet. Systemet gör det väldigt enkelt för långivaren att snabbt bestämma om personen är lämplig för ett lån eller ej.

Jämför bäst långivare som använder Creditsafe för kreditprövning:

Kolla din kreditvärdighet

Om man är osäker så sin egen kreditvärdighet kan man beställa en kreditupplysning på sig själv. Det går i regel beställa en kostnadsfri upplysning per år och efter det kostar det pengar. Vill man veta mer om vad kreditvärdighet är och hur det påverkar ekonomin kan man läsa vår guide över kreditvärdighet här.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

  1. Anonym 2020-09-02 20:33

    Om jag tar en kreditupplysning på mig själv hos UC, så påverkar det alltså min kreditvärdighet och minskar min möjlighet att få lån? Varför då!?

    Gäller detta alla leverantörer av kreditupplysningar, till exempel Upplysning.se där jag brukar beställa mina kreditupplysningar?

  2. Upplysning.se 2020-09-03 05:54

    Hej Anonym,

    När du beställer en kreditupplysning på Upplysning.se påverkas inte kreditvärdigheten hos den omfrågade. Detta gäller oavsett om du tar kreditupplysningen på dig själ eller om du tar en kreditupplysning på någon annan.

Kommentera

Till toppen av sidan