Kreditvärdighet – Vi förklarar begreppet kreditvärdighet

av Kreditvärdighet
Uppdaterad: 2022-09-07 08:10

Det är inte alla som har riktigt koll på vad kreditvärdighet faktiskt är. Man kan delvis gissa vad det handlar om utifrån namnet, men i denna guide kommer vi att gå igenom vad kreditvärdighet är och hur det påverkar ens ekonomi.

Vad kreditvärdighet innebär

Kreditvärdighet är ett företags, persons eller lands förmåga att betala tillbaka sina skulder. Skulden kan exempelvis vara i form av lån eller fakturor. Kreditvärdigheten rankas utefter två olika skalor där banker och ekonomiska institutioner delar in personer, företag och länder i så kallade kreditvärdighetsklasser. Det finns idag två olika skalor beroende på vem som förmedlar dessa. Den ena går från AAA till C där AAA är bäst och från 1 till 5, där 1 står för en mycket hög risk och 5 står för låg risk. 5 är alltså det man vill ha på 1-5 skalan. De som bedömer kreditvärdigheten är i regel kreditvärderingsinstitut som UC, Bisnode och Creditsafe.

I Sverige används dock som oftast bara tre steg, betalningsanmärkningar, inga betalningsanmärkningar och obestånd (obetalda förfallna skulder).

Bedömning av kreditvärdighet

kreditupplysningsföretagen använder idag liknande modeller för att bedöma kreditvärdighet som nämndes ovan. Flera variabler vägs in i bedömningen så som persondata, statistik och historik. kreditbedömningen görs på invånare i Sverige som är över 18 år. För att bedömningarna ska kunna genomföras samlas data in från bland annat skatteverket, lantmäteriet och kronofogden.

När banken gör bedömningen av en persons kreditvärdighet utgår de vanligtvis från upplysningscentralens (UC) kreditupplysningar. UC är samägt av storbankerna i Sverige och samtliga banker som utför kreditgivning rapporterar till UC. Upplysningscentralen har ett komplett register över bankkundernas ekonomiska situation. Det är därför man kan ha hört talas om “låna utan UC” när man vill ta ett smslån, kreditupplysningen görs då inte av UC och man hamnar inte i deras register som bankerna kan se.

Bankens bedömning

Det är flera aspekter som spelar in när banken bedömer kreditvärdigheten. Se till att ha koll på ekonomin i sin helhet för att hålla en hög kreditvärdighet.

Bankernas bedömningslista

Bankerna tar bland annat hänsyn till följande när de bedömer en persons kreditvärdighet:

 1. Hur inkomsten för personen ser ut. Banken kollar på inkomstuppgifter och hur mycket man har deklarerat dem 3 senaste åren. Ibland kan ett anställningsbevis krävas för att styrka den nuvarande inkomsten.
 2. Vilka utgifter man har. Här mäts de månatliga kostnaderna och utgifterna man har för att banken ska få en uppfattning om den ekonomi man har klarar av ytterligare påfrestningar i form av exempelvis ett lån. Även nuvarande räntekostnader för lån, krediter och kredithistorik vägs in i bedömningen av utgifter.
 3. Nuvarande bostadssituation granskas. Banken kollar vad för boendesituation man har och hur länge man har bott på den nuvarande adressen. Har man bott på samma adress länge ses det som positivt. Står man som ägare på sitt boende väger detta också in positivt då banken kan använda boendet som säkerhet vid en eventuell situation där man inte kan återbetala lånet.
 4. Vad för typ av anställningsform man har. En fastanställning är självklart den anställning som banken föredrar att man har. För att man ska få så hög kreditvärdighet som möjligt ska man ha varit fastanställd i minst 6 månader.

Kreditvärdighet påverkar ekonomin

Kreditvärdighet påverkar ekonomin i de fall där man vill låna pengar. För att en kreditgivare skall kunna låna ut pengar behöver man i regel ha en god kreditvärdighet. Har man det får man nästan alltid bättre villkor, lägre räntor och mer flexibla betalningsvillkor. Med det sagt så finns det vissa långivare som väljer att bevilja lån med låg kreditvärdighet men då oftast

Har man en betalningsanmärkning blir det däremot tuffare att få ta ett lån överhuvudtaget eller ett lån med bra villkor. Det kan också påverka ens förmåga att exempelvis teckna abonnemang. Görs flera kreditupplysningar på en person under en kort tid påverkas ens kreditvärdighet negativt. En kreditupplysning ligger kvar i UC’s register i 12 månader och försvinner sedan.

Man bör alltså alltid ha koll på sin kreditvärdighet och hur många kreditupplysningar som tas på en för att ha så goda chanser som möjligt till att låna pengar till bra villkor. Är man osäker på vilka långivare som har lite snällare krav då man har flera upplysningar så bör man jämföra lån.

Avslutningsvis

Som det framgår i denna guide så är det en mängd olika aspekter som avgör hur god kreditvärdighet man har. Vi hoppas att guiden har gett klarhet i hur kreditvärdighet fungerar och vad det baseras på. Vill man veta mer om hur man kan få en mer stabil ekonomi och undvika betalningsanmärkningar eller andra situationer som kan påverka kreditvärdigheten kan man läsa våra guide om spartips och vår guide för hur man blir skuldfri.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

 1. Sverker 2018-10-03 09:16

  Har nog aldrig riktigt förstått vad kreditvärdighet är, tack för att ni klargjorde detta.

  • Simon Klaesson Expert 2018-10-23 05:57

   Hej Sverker
   Kul att vi kunde hjälpa till, har du ytterligare frågor är det bara att ställa dessa här.

Kommentera

Till toppen av sidan