Kredittyper – Vi går igenom olika kredittyper

av Olika kredittyper
Uppdaterad: 2020-10-15 10:35

Antalet kredittyper har ökat under de senaste åren på den svenska marknaden. Förr var de vanligaste kredittyperna online mikrolån, det vill säga snabblån och vanliga avbetalningar. Men idag finns det det så mycket mer. Kontokredit, så kallade snabba företagslån och låneförmedlare har på senare tid blivit allt mer vanligt och är idag populära kredittyper i Sverige.

I guiden kommer vi gå över de vanligaste kredittyperna, hur dem fungerar och vilken som kan tänkas passa dig när du behöver låna pengar.

Smslån och snabblån

Smslån har länge varit den absolut största kredittypen på nätet och dök upp i Sverige någon gång under 2006. När sms-lånet först kom till Sverige kunde man låna max 3000 kr med väldigt korta löptider. Som namnet avslöjar så lånade man pengar via sms men detta fasades snabbt ut och idag lånar man nästan enbart via långivarens hemsida.

Idag har namnet smslån nästan försvunnit helt och kallas istället för snabblån. Beloppet man kan låna via ett snabblån är vanligtvis mellan 200020000 kronor. Löptiden är vanligtvis mellan 1-12 månader. De krav som ställs på låntagare för ett snabblån är relativt låga. I många fall kan man låna trots en betalningsanmärkning och i regel tas inte kreditupplysningen via UC. Något som också kännetecknar ett snabblån är just att dem är snabba. Ansökan tar vanligtvis bara någon minut, man får ett besked direkt på skärmen och i många fall har man pengarna på kontot redan samma dag.

Kontokredit

Kontokredit är något som blivit allt större på senare år. I och med den nya snabblåns lagen som trädde i kraft 1 september 2018 har allt fler långivare börjat erbjuda kontokredit istället för snabblån.

Kontokredit kan enklast förklaras som ett kreditkort fast utan det fysiska kortet. Man lånar en summa pengar som sätts in på ens bankkonto. Från den kredit man har kan man sedan göra uttag när man själv vill och man bestämmer också beloppet på uttaget inom den summa man lånat. Kontokrediten börjar utnyttjas automatiskt när ens konto blir tomt.

Dem flesta kontokrediterna är på obegränsad tid och man betalar endast ränta för de pengar man tar ut och använder. Uttagen är i regel helt fria från extra tillägg och kostnader.

Låneförmedlare

En låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan långivare och låntagare. Dem står aldrig för själva kreditutgivningen, däremot är det låneförmedlaren som tar emot ansökningen och skickar sedan vidare den till de banker och långivare dem har ett samarbete med. Personen som har ansökt får sedan tillbaka ett antal låneerbjudanden utifrån den informationen som angavs i låneansökningen.

Lendo är en välkänd låneförmedlare

Lendo är idag en av Sveriges mest välkända låneförmedlare.

Tack vare att en låneförmedlare ofta samarbetar med upp emot 30 olika banker och långivare kan man i många fall ansöka även om man har en betalningsanmärkning. Det görs alltid en kreditupplysning via UC, men det görs endast en kreditupplysning oavsett antal låneerbjudanden som man får tillbaka på sin ansökan.

Det är alltid kostnadsfritt att använda sig av en låneförmedlare.

Privatlån

Ett privatlån online är vanligtvis ett blancolån, alltså ett lån utan krav på säkerhet och man får använda pengarna till vad man vill. Denna typ av lån riktar sig till personer som är i behov av en större lånesumma, vanligtvis mellan 5000-600000 kronor med långa löptider på 1-15 år. Ett privatlån kan jämföras med ett vanligt banklån förutom avsaknaden av krav på säkerhet. Man behöver alltså inte pantsätta sitt hus eller liknande för att bli beviljad ett lån.

Ett blancolån online är också i de flesta fall rätt snabba. Utbetalningen tar vanligtvis endast någon dag och man får oftast besked om ansökan har godkänts eller inte redan samma dag.

Bolån

Ett bolån tar man när man vill köpa ny bostad. Det har likheter med ett privatlån men här krävs det säkerhet för att få låna pengar. Man använder sin bostad som säkerhet för lånet. Räntan är en så kallad snittränta som baseras på genomsnittet av samtliga nya bolån hos långivaren under de senaste månaderna.

Beloppet som man kan låna beror helt på den nya bostadens värde och den nuvarande bostadens värde som man använder som säkerhet. I vissa sällsynta fall går det att ta ett bolån trots en betalningsanmärkning.

Kreditkort

Ett kreditkort är också en typ av kredit. Det är en variant på ett kontokort men skillnaden är, som namnet avslöjar, att man handlar på kredit. Krediten betalas antingen av i sin helhet direkt eller via månatliga fakturor. Kreditkort kommer i många olika former, vissa ger resebonusar, matbonusar eller bonus på drivmedel, helt beroende på kreditkortets typ. Man betalar alltid en ränta på sitt kreditkort men många kort har ett antal veckor som är helt räntefria.

Avbetalning

Avbetalning är en annan form av kreditköp. Det är ett sätt för kunder att köpa en vara och sedan betala den i efterhand. I regel delas betalningen upp i flera delbetalningar, alltså fakturor. Delbetalningen har oftast en överenskommen tidsperiod där avbetalningen sker det vill säga en löptid. Det tillkommer nästan alltid ränta och avgifter på en avbetalning som leder till att det i slutändan blir dyrare än om man hade betalat varan direkt.

Slutord

Vi hoppas att denna guiden har informerat och förtydligat vilka som är de vanligaste kredittyperna i Sverige och vad skillnaderna mellan de olika kredittyperna är. Vill man läsa fler guider kan man besöka vår stora guidesektion.

Simon är sedan våren 2018 innehållsansvarig på Lånium med ett brinnande intresse för ekonomi och lånemarknaden. Med sin stora kunskap hjälper han våra användare att låna pengar tryggt och smart. Simon har en kandidatexamen som webbredaktör.

Diskussion

Inga kommentarer än.

Kommentera

Till toppen av sidan